Gemeente Den Haag

Binckhorst ontwikkelingen van de baan

Het gefaseerde plan voor grootschalige ontwikkeling van de Binckhorst is van de baan. De verslechtering van de woning- en kantoormarkt en de recessie dwingen Den Haag tot het maken van harde keuzes in de stedelijke ontwikkeling.

De gebiedsontwikkelingen op de centrale as Scheveningen-haven, Internationale Zone en Centrum hebben prioriteit. Het masterplan voor de Binckhorst wordt ingetrokken. Wel wordt ingezet op verdere verbetering van de bereikbaarheid van Den Haag door de aanleg van de Rotterdamsebaan.

Initiatieven voor private investeringen

De gemeente wil echter initiatieven voor private investeringen wel mogelijk maken. Daarom zijn in het document `Gebiedsaanpak Binckhorst' nu randvoorwaarden en richtlijnen voor private initiatieven vastgelegd. De gemeente neemt daarbij een totaal andere rol dan tot nu toe gebruikelijk was. Niet langer is de gemeente de partij die de ontwikkeling van een groot gebied zoals de Binckhorst realiseert. De hoofdrol is nu weggelegd voor particuliere initiatieven. Als deze passen binnen de globale ontwikkelingsrichting die de gemeente met de Binckhorst voor ogen heeft, dan biedt de gemeente ondersteuning in de vorm van bijvoorbeeld advisering over duurzaamheid, veiligheid en milieu, het onderhoud van de openbare ruimte en een adequate waterberging. Met deze nieuwe aanpak wil de gemeente ieder kwalitatief goed en financieel haalbaar initiatief op de Binckhorst mogelijk maken.

Rotterdamsebaan vliegwiel voor ontwikkeling Binckhorst

"De aanleg van de Rotterdamsebaan is het vliegwiel voor de Binckhorst. Het is een grootschalig project dat veel meer is dan alleen het draaien van asfalt", zegt wethouder Peter Smit (Verkeer, Binckhorst). "Om de Rotterdamsebaan mogelijk te maken, zijn grote investeringen nodig. Panden langs het toekomstige tracé moeten worden gekocht om de weg te kunnen bouwen. De Rotterdamsebaan schept kansen voor verdere ontwikkeling van de Binckhorst. Niet alleen is het gebied straks veel beter bereikbaar, ook komt er veel ruimte vrij langs het tracé van de Rotterdamsebaan. En deze ruimte benutten we voor locatieontwikkeling om een impuls te geven aan het vastgoed in de Binckhorst."