Gemeente Amsterdam stadsdeel Zuid

en realisme

---

Begroting 2012: balans tussen ambities en realisme

7 november 2011

Net als het Rijk en de gemeente ontkomt het stadsdeel, evenals dit jaar, ook in 2012 niet aan bezuinigingen.

Stadsdeelvoorzitter Paul Slettenhaar: "In deze tijd van bezuinigen is kiezen het sleutelwoord. Zuid is voortvarend gestart met bezuinigen en heeft in 2011 de basis op orde gebracht zoals slimmer omgaan met de middelen en een efficiëntere organisatie. Nu de basis op orde is kunnen we inhoudelijke keuzes maken, al zullen we in een aantal gevallen ook 'nee verkopen'. Zo houden we balans tussen ambities en realisme en blijft Stadsdeel Zuid financieel gezond."

Speerpunten in 2012 zijn:


* Veiligheid en handhaving

* Verkeersveiligheid

* Participatie, inburgering en armoedebestrijding
* Brede school activiteiten

* Schone pleinen, straten en parken

* Efficiënte organisatie

"Er komt extra geld voor achterstallig onderhoud in de openbare ruimte, sportaccommodaties en onderwijshuisvesting. Ook hebben we bewust een uitzondering gemaakt voor onderwijs en jeugd. Kinderen moeten sterk van school komen om zelfstandig en verantwoordelijk te kunnen participeren in de samenleving. En ze moeten ook veilig naar school kunnen."

Vernieuwd welzijn

"Wij kunnen als stadsdeel niet alle bezuinigingen in de zorg opvangen. Door welzijn te vernieuwen en meer uit te gaan van zelfredzaamheid richten we ons op de meest kwetsbare groepen. Speerpunten zijn ook de veiligheid binnenshuis en het aanpakken van loverboys en mensenhandelaren."

Begroting 2012

In de Begroting 2012 is EUR 7,3 miljoen aan bezuinigingen opgenomen. Voor 2013 is dit EUR 2 miljoen en voor 2014 wordt EUR 3,1 miljoen geraamd.

Op 2, 8 en 9 november heeft de begrotingsbehandeling plaatsgevonden in de commissies. Naar verwachting stelt de raad op 30 november de begroting vast.

Bekijk de concept-programmabegroting 2012 (PDF).