KNHS

KNHS nomineert Cornelissen en Janssen voor sportgala 24 november 2011

Van de Sande en Van der Vleuten tevens genomineerd

ERMELO (KNHS) - Zondagavond maakt de NOS tijdens de uitzending van Studio Sport (18.10 uur Ned 1) bekend wie er dit jaar genomineerd zijn voor de eretitels die tijdens het NOS /NOC*NSF Sportgala op 12 december worden uitgereikt. De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie heeft Adelinde Cornelissen (Nijkerk) voorgedragen voor de titel sportvrouw van het jaar. Sjef Janssen (Erp) is voorgedragen als coach van het jaar en Petra van de Sande (Den Haag) als gehandicapte sporter van het jaar. Nieuw dit jaar is de uitreiking van de Young Talent Award, waarvoor de KNHS Maikel van der Vleuten (Mierlo) heeft voorgedragen.

Alle sportbonden mogen voordrachten doen. Daarna bepaalt, net als vorig jaar, een vakjury, met daarin onder andere meervoudig Olympisch medaillewinnaars Pieter van den Hoogenband en Leontien van Moorsel, wie er in de verschillende categorieën worden genomineerd. Tijdens de gala-avond, die dit jaar voor het eerst samen met de Lotto wordt georganiseerd in het World Forum in Den Haag, brengen sporters vlak vóór de live televisie-uitzending hun stem uit.

Adelinde Cornelissen won in 2011 twee gouden medailles en een bronzen medaille op het EK Dressuur in Rotterdam, was winnares van de Wereldbekerfinale Dressuur in Leipzig en is leider van de FEI Wereldranglijst Dressuur. Bovendien werd zij vorige week door de wereldbond FEI uitgeroepen tot atleet van het jaar.

Dit jaar was Sjef Janssen als coach verantwoordelijk voor het teambrons van het Nederlandse dressuurteam, de twee individuele gouden EK-medailles én het goud in de Wereldbekerfinale van Adelinde Cornelissen. Onder leiding van Janssen won Nederland nu in totaal 3x teamgoud, 3x teamzilver, 1x teambrons, 10x individueel goud, 4x individueel zilver en 3x individueel brons op EKs, WKs en Olympische Spelen en werd de Wereldbekerfinale vijf keer gewonnen door een Nederlander. Hij coachte bovendien zijn partner Anky van Grunsven naar drie gouden individuele Olympische medailles.

Petra van de Sande werd in 2011 Nederlands kampioen met haar nieuwe paard Valencia Z. Na vorig jaar met haar paard Toscane goud gewonnen te hebben op het WK, won ze dit jaar individueel zilver in de landenproef op het EK Dressuur Aangepast Sporten in het Belgische Moorsele

Maikel van der Vleuten, die in 2011 werd gekozen tot Rabo Talent van het Jaar, heeft dit jaar de verwachtingen als talent dubbel en dwars waar gemaakt en laat zien een waardevolle bijdrage te leveren aan het senioren springteam, waardoor hij de titel Young Talent Award 2011 verdient. Van der Vleuten maakt deel uit van het Olympisch kader en leverde een belangrijke bijdrage aan de Olympische nominatie voor het springteam, dat vierde werd. Hij was winnaar van de Grote Prijs (senioren) in De Steeg, Lummen, Neeroeteren en Madrid, werd 6e op het NK Springen senioren en staat momenteel met een 9e plaats als beste Nederlander in de Wereldbekerranking springen senioren. Daarnaast behaalde hij de eerste plaats met het team in de FEI Nations Cup St. Gallen.

Naast de Young Talent Award, wordt ook de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs voor het eerst op het sportgala uitgereikt. Dit is een ode aan het gehele oevre van een groot sporter, waarvoor de sportbonden geen nominaties kunnen doen. Het sportgala wordt gepresenteerd door Mart Smeets en Dione de Graaff en optredens van Waylon, Gers Pardoel, Raccoon en Lisa Lois maken de avond compleet.

Het NOS | NOC*NSF Sportgala is te zien op maandag 12 december van 20.33 tot 22.04 uur op Nederland 1. Ook de reguliere Radio 1-uitzending van NOS Langs de Lijn besteedt maandag 12 december tussen 22.00 en 23.00 uur aandacht aan het NOS | NOC*NSF Sportgala.

De genomineerden in de verschillende categorieën worden zondag 27 november bekendgemaakt tijdens de uitzending van NOS Studio Sport (18.10 uur, Nederland 1).

Als bijlage vind u hieronder de voordrachten van de KNHS.


---
/////////////////////////////////////////

VOORDRACHTEN KNHS (oktober 2011):

Voordracht sportvrouw van het jaar:
Adelinde Cornelissen Paardensport (dressuur)

Meest aansprekende sportprestatie(s) van 1-12-2010 tot en met 30-11-2011

- Winnares Wereldbekerfinale Dressuur (WK Indoor) met Jerich Parzival met 84,80%
(Leipzig, 30 april 2011)

- Twee gouden medailles en een bronzen medaille op het EK Dressuur met Jerich Parzival (Rotterdam, 17 21 augustus):
o Teambrons EK Dressuur
o Individueel goud Grand Prix Special (82,11 %) EK Dressuur o Individueel goud Kür op muziek (88,84%) EK Dressuur
- Leider FEI Wereldranglijst Dressuur (ranking wereldbond, voorsprong 243 (!) pnt op nr. 2)

- Genomineerd voor titel Athlete of the Year 2011 bij de wereldbond FEI

Onderbouwing bond voordracht:
Adelinde Cornelissen won in 2011 alle individuele gouden medailles op het EK Dressuur in Rotterdam. Ze won zowel goud in de Grand Prix Special (de verplichte proef) als in de Kür op muziek. Dit was een topprestatie. Daarnaast leverde zij het belangrijkste aandeel bij het winnen van de bronzen teammedaille van het Nederlandse team. Bovendien won zij in april voor de eerste maal in haar carrière de Wereldbekerfinale (WK Indoor).

Cornelissen is een voorbeeld voor talloze paardenliefhebbers. De voormalige lerares Engels bereikte de top op eigen kracht. Ze begon als kind gewoon op de manege. Haar topper Parzival kreeg ze als jong paard te rijden van zijn toenmalige eigenaar om hem klaar te maken voor de verkoop. Parzival was echter zo moeilijk te rijden dat kopers ervan af zagen. Adelinde zette door en behaalde haar eerste successen bij de amateurs, waarna de carrière van het duo zich gestaag voortzette en ze in 2009 individueel- en teamgoud behaalde op het EK in Windsor. Inmiddels is Adelinde zelf eigenaresse van Parzival. Ondanks de nodige tegenslagen weet de ambitieuze amazone, onder begeleiding van bondscoach Sjef Janssen aan de top te blijven en iedere keer nog weer beter te worden. Zelfs in de meest stressvolle situaties weet ze haar hoofd koel te houden. Zo maakte zij dit jaar een programmafout in haar Grand Prix Special. Ze leek hierdoor zelfs wel extra gefocussed om nog beter te gaan rijden en reed alsnog naar de gouden medaille. De dag erop reed ze haar kür foutloos wat haar opnieuw goud opleverde. Dat dit voor eigen publiek was in Rotterdam maakte deze Europese successen nog mooier. Het bovenstaande maakt dat Adelinde Cornelissen de titel sportvrouw van het jaar dubbel en dwars verdiend.

Voordracht coach van het jaar:
Sjef Janssen bondscoach dressuur (paardensport)

Meest aansprekende coachprestatie(s) van 1-12-2010 tot en met 30-11-2011
Teambrons - Dressuur, Nederlands team - EK Dressuur Rotterdam Individueel goud Grand Prix Special, Adelinde Cornelissen, EK Dressuur Rotterdam
Individueel goud Kür op muziek , Adelinde Cornelissen, EK Dressuur Rotterdam
Individueel goud Wereldbekerfinale Adelinde Cornelissen, Wereldbekerfinale Leipzig

Onderbouwing bond voordracht:
Onder leiding van Sjef Janssen (sinds 2005) won Nederland nu in totaal 3x teamgoud, 3x teamzilver, 1x teambrons, 10x individueel goud, 4x individueel zilver en 3x individueel brons op EKs, WKs en Olympische Spelen en werd de Wereldbekerfinale vijf keer gewonnen door een Nederlander. Hij coachte zijn partner Anky van Grunsven naar drie gouden individuele Olympische medailles.

Janssen heeft met zijn professionele en innoverende manier van coachen en trainen een uitermate belangrijke bijdrage geleverd aan het op de kaart zetten van Nederland als dressuurland. Nederland wordt als voorbeeld gebruikt voor vele andere landen en er wordt wereldwijd veel gebruik gemaakt van onze kennis.

Als individuele trainer en bondscoach van Adelinde Cornelissen leverde hij een zeer belangrijke bijdrage aan de sportieve groei van deze amazone met dit jaar als resultaat twee keer individueel goud en goud in de Wereldbekerfinale (Indoor WK).

Indrukwekkende prestaties waardoor Sjef Janssen de titel coach van het jaar verdient.

Voordracht gehandicapte sporter van het jaar:
Petra van de Sande Dressuur aangepast sporten

Meest aansprekende sportprestatie(s) van 1-12-2010 tot en met 30-11-2011
Individueel zilver landenproef grade II, met Valencia Z, EK Dressuur aangepast sporten
(1 4 september, Moorsele BEL)

Nederlands kampioen dressuur aangepast sporten grade II met Valencia Z

Onderbouwing bond voordracht:
Petra van de Sande leverde een zeer goede prestatie door dit jaar zowel Nederlands kampioene te worden als individueel zilver te winnen op het EK in het Belgische Moorsele met haar nieuwe paard Valencia Z.

Na vorig jaar WK-goud te winnen in Kentucky met haar paard Toscane, reed ze dit jaar dus opnieuw in de picture met haar nieuwe paard.

De 43-jarige Van de Sande liep in 1990 door een ongeluk met parachutespringen een dwarslaesie op. Nota bene tijdens haar dertiende sprong ging door een technische fout de reserveparachute open. Van de Sande is dol op haar paarden, die bij haar thuis staan en ze vanuit haar rolstoel helemaal zelfstandig verzorgt. Eenmaal in het zadel heeft ze in plaats van twee benen die het niet doen, vier zeer goed bewegende benen van haar paard waardoor ze de dressuursport kan beoefenen. Van de Sande, die ook voor haar ongeluk al de dressuursport beoefende, heeft zich dus dankzij haar bijzonder goede sportieve en mentale eigenschappen, ondanks haar handicap, definitief tot de internationale top opgewerkt.

Daarom verdient Petra van de Sande de titel gehandicapte sporter van het jaar.

Voordracht Young Talent Award van het jaar:
Maikel van der Vleuten springen (paardensport)

Meest aansprekende sportprestatie(s) van 1-12-2010 tot en met 30-11-2011

- In januari 2011 verkozen tot Rabo Talent van het Jaar 2011 door de Nederlandse bondscoaches, pers en publiek.

- 4e plaats met team (goed voor Olympische nominatie) op EK Springen Senioren in in Madrid

- Leverde belangrijke bijdrage aan Olympische nominatie voor springteam


- Winnaar Grote Prijs (senioren) De Steeg, Lummen, Neeroeteren, Madrid
- 6e plaats NK Springen senioren

- Staat momenteel 2e in de Wereldbekerranking springen senioren 2011/2012 (WK Indoor)

- 1e plaats met team FEI Nations Cup St. Gallen (prestigieuze landenwedstrijdserie)

- Maakt deel uit van het Olympisch kader springen

Onderbouwing bond voordracht:
De pas 23-jarige Maikel van der Vleuten maakte dit jaar deel uit van het team dat Nederland vertegenwoordigde op de voor Nederland zo belangrijke Europese Kampioenschappen Springen voor senioren. Dit EK was de laatste mogelijkheid voor het springteam om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Londen. Met een vierde plaats in een zwaar deelnemersveld voldeed Nederland hieraan en Maikel leverde hieraan een belangrijke bijdrage. Tevens zat Van der Vleuten dit jaar met zijn vader Eric in het Nederlandse team dat de prestigieuze FEI Nations Cup wedstrijd won in het Zwitsers St. Gallen.

Niet voor niets werd de zeer gedreven en fanatieke van der Vleuten dit jaar voor de tweede maal uitgeroepen tot Rabo Talent van het Jaar 2010. In 2006 behaalde hij deze titel eerder; in 2010 liet hij zien ook bij de senioren uitstekend te kunnen presteren.

In 2011 won hij viermaal de Grote Prijs op een internationaal springparcours. In zijn jeugd werd Maikel diverse malen Nederlands kampioen bij de Young Riders. Dit jaar behaalde hij een zeer mooie zesde plaats op het NK voor senioren. Bondscoach springen Rob Ehrens heeft Maikel opgenomen in het Olympisch kader springen. Op dit moment staat hij tweede in de wereldbekerranking springen.

Maikel van der Vleuten maakt de verwachtingen als talent dubbel en dwars waar en laat zien een waardevolle bijdrage te leveren bij het senioren springteam. Daarom verdient Maikel de Young Talent Award 2011.

Tekst: Christa van Duin
Foto's: www.melissen.net