Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Tarieven waterschapsbelastingen blijven gelijk

Publicatiedatum : 24 november 2011

De waterschapsbegroting en de tarieven van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden voor 2012 zijn vastgesteld. Na een goede discussie stemde het algemeen bestuur op 23 november met algemene stemmen in met de plannen voor het nieuwe jaar en de kosten die daaraan verbonden zijn. Door ombuigingen en de inzet van reserves blijven de lasten voor de inwoners en bedrijven gelijk.

`Investeer in communicatie'

Een belangrijk element in de beschouwingen van de fracties in het algemeen bestuur, was het belang van goede en tijdige communicatie met de inwoners en organisaties in het gebied. Het bestuur drong er bij het college op aan om belanghebbenden in een vroegtijdig stadium bij de planvorming van het waterschap te betrekken. Uit de beschouwingen van de fracties sprak ook waardering voor de gepresenteerde begroting en de nullijn in de tarieven. De fracties pleitten ook voor een zo gematigd mogelijke tariefsontwikkeling in de komende jaren.

Gelijkblijvende tarieven

Elie Miltenburg, portefeuillehouder financiën, is tevreden met het resultaat: `We zijn erin geslaagd een begroting vast te stellen, waarin ruimte is om volgend jaar fors te investeren in de uitvoering van onze waterschapstaken, zonder dat dit leidt tot een kostenstijging voor de burgers en bedrijven'.

Waarvoor betaalt u?

Met de opbrengst van de waterschapsbelasting bekostigt het waterschap zijn taken: veilige dijken, droge voeten en schoon water. In de aanleg en het onderhoud van dijken en kaden investeert het waterschap in 2012 12,6 miljoen euro. Een deel van dit bedrag, 3,8 miljoen euro draagt De Stichtse Rijnlanden bij aan het bekostigen van het hoogwaterbeschermingsprogramma van het Rijk. In het westelijk deel van het gebied gaat het waterschap de kaden van de Grecht en de Dubbele Wiericke verbeteren. In het beheer van sloten, kanalen en grachten investeert het waterschap volgend jaar 37,7 miljoen euro. Van dit geld herstelt het waterschap onder meer de oevers van de singels in de stad Utrecht. Ook krijgen de oevers van de rivier de Kromme Rijn een natuurvriendelijke inrichting

In schoon oppervlaktewater en het zuiveren van afvalwater, investeert het waterschap ruim 50 miljoen euro. Een in het oog springend project is het ombouwen van de energieverbruikende rioolwaterzuiveringsinstallatie in Nieuwegein naar een energieleverancier. Deze Energiefabriek zal uiteindelijk 120% van de energie opleveren, die de installatie verbruikt om het afvalwater schoon te maken..

Begroting

De tarieven die Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden hanteert, zijn gebaseerd op de begroting voor 2012. In de begroting staan de plannen voor het nieuwe jaar en de kosten die daaraan verbonden zijn. In 2012 gaat de realisatie van de plannen ruim 100 miljoen euro kosten.