Van der Laan vindt bezuinigingen op Rijksakademie "niet te begrijpen"

Persbericht van Rijksakademie van beeldende kunsten

Amsterdam, 24 november 2011

Burgemeester van Amsterdam spreekt bij RijksakademieOPEN 2011 Van der Laan vindt ernstige bezuiniging op Rijksakademie "niet te begrijpen".

Tijdens de officiële opening van RijksakademieOPEN 2011 sprak burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan zijn zorgen uit over de ernstige bezuinigingen van het kabinet op de Rijksakademie van beeldende kunsten. "Bezuinigen moet. Kapot maken hoeft niet. Er zijn grenzen." De burgemeester benadrukte dat een gezond kunstklimaat belangrijk is voor de economie en dat de Rijksakademie daarvoor cruciaal is. "Om in termen van het kabinet te blijven: de Rijksakademie is met name een instituut dat geen 'zesjes' zoekt. Het gaat om excellentie, om de Harvard van de beeldende kunst." De burgemeester beloofde dat de stad zich zal inspannen voor behoud van de Rijksakademie: "Wij staan als stad achter de Rijksakademie. Amsterdam zal zich inzetten om te helpen en ook met Den Haag het gesprek aan gaan."

Tijdens RijksakademieOPEN op zaterdag 26 en zondag 27 november tonen ruim 50 streng geselecteerde kunstenaars vanuit de hele wereld hun werk in het bijzondere rijksmonument, de voormalige Kavallerie-Kazerne, waarin de Rijksakademie gehuisvest is.

RijksakademieOPEN 2011
Zaterdag 26 en zondag 27 november, 11.00-19.00 uur Rijksakademie van beeldende kunsten
Sarphatistraat 470
1018 GW Amsterdam
www.rijksakademie.nl
Live blog op www.rijksakademie.nl/blog

De Rijksakademie van beeldende kunsten
De Rijksakademie van beeldende kunsten richt zich op de ontwikkeling van toptalent binnen de internationale kunstwereld en bevordert de rol van kunst en kunstenaar in de samenleving. Jaarlijks melden zo'n 2100 kunstenaars uit de hele wereld zich aan voor de residency. Van hen worden circa 24 kunstenaars geselecteerd om twee jaar lang in Nederland hun werk te verdiepen en te verbreden. Zij richten zich op onderzoek en de ontwikkeling van nieuw werk, waarbij hen artistieke, technische en theoretische ondersteuning en faciliteiten wordt geboden. De helft van de kunstenaars is afkomstig uit Nederland, de andere helft uit de rest van de wereld. Wereldwijd wordt de reputatie gekend en erkend. Werk van vele alumni is te zien in musea, galerieën, collecties in binnen- en buitenland en op grote internationale biënnales en kunstbeurzen.

De Rijksakademie is gehuisvest in het bijzondere rijksmonument, de voormalige Kavallerie-Kazerne in Amsterdam. Zij heeft sinds haar oprichting in 1870 drie kerntaken. Naast de residency, organiseert de Rijksakademie de Prix de Rome, de oudste Nederlandse staatsprijs voor beeldend kunstenaars en architecten. Als derde kerntaak beheert de Rijksakademie historische en hedendaagse collecties die ontsloten worden voor het publiek.

*

Links:
http://www.rijksakademie.nl



Razende Robot Reporter