Rode Kruis Vlaanderen

Succesvolle Bloedserieuscampagne bij Vlaamse studenten goed voor 7997 bloedgiften

Met de hulp van talloze studentenverenigingen slaagde Rode Kruis-Vlaanderen erin de afgelopen maand 7.997 bloedgiften te verzamelen tijdens de actie Bloedserieus. Dit is een stijging van 15% ten opzichte van november 2010. Meer dan 3.000 studenten gaven voor het eerst bloed. Sinds zijn oprichting vorig jaar is Bloedserieus uitgegroeid tot de grootste sociale studentenactie in Vlaanderen.

Doelstellingen
Sinds 1989 werden overal in Vlaanderen en Brussel spontane bloedinzamelingen organiseert onder de studentenverenigingen. Onder impuls van de organiserende studenten in Leuven en Gent en Rode Kruis-Vlaanderen werd in mei 2010 beslist om één grote vzw Bloedserieus op te richten. Het doel van de vzw is het doneren van bloed- en plasma onder studenten te promoten. Daarvoor organiseert zij twee keer per jaar â telkens in november en maart â een grootse Bloedserieuscampagne. De doelstelling van vzw Bloedserieus is om in het academiejaar 2011-2012 niet minder dan 15.000 bloedgiften in te zamelen. Voor het in het academiejaar 2014-2015 wordt dat cijfer opgetrokken naar 18.000 bloedgiften.

Stijging van 15%
In Antwerpen gaven 734 studenten bloed, waarvan 407 nieuwe donoren. In Leuven werden 4.059 bloedzakjes ingezameld. Niet minder dan 1.217 van deze donoren gaven voor het eerst. Gent scoorde eveneens hoog: 2.076 bloeddonaties en 799 studenten gaven voor het eerst bloed. In Kortrijk werd Bloedserieus voor het eerst georganiseerd; 338 studenten doneerden. In Brussel hebben 498 studenten een bloeddonatie gedaan, waarvan 277 nieuwe donoren. In Diepenbeek werd bloed gedoneerd door 292 studenten. 187 van hen deden dat voor het eerst. In totaal werden over de 6 steden 7.997 bloedgiften gedaan. Dat is 15% meer dan vorig jaar. Heel belangrijk is het feit dat er zich in totaal maar liefst 3.066 nieuwe donoren hebben gepresenteerd!

Grootste sociale studentenactie in Vlaanderen
"Bloedserieus is momenteel de grootste sociale actie onder studenten in Vlaanderenâ, zegt Brecht Tavernier, Ondervoorzitter vzw Bloedserieus en student 4e master geneeskunde. âDe combinatie van de concrete hulp die mensen bieden door een bloeddonatie én het sociale element â al onze bloedgevers komen met hun vrienden naar de actie â maakt Bloedserieus zo succesvol. Er ontstaat binnen studentenvrijwilligers en het Rode Kruis ook steeds meer het gevoel dat we samen aan één grote sociale actie werken. Bloedserieus en onze bloeddruppel Druppie zijn geëvolueerd naar een sterk merk en het ziet er naar uit dat Bloedserieus zijn marktleiderschap als grootste sociale actie bij studenten in Vlaanderen in de komende jaren enkel nog maar zal zien groeien. "

Dank u aan alle 7.997 studenten!
âDe actie Bloedserieus, editie november 2011, was een gigantisch succes dankzij de inzet van alle studenten in verschillende Vlaamse stedenâ, zegt Piet Waterkeyn, voorzitter van Bloedserieus en Centrummanager van het BTC Antwerpen, Dienst voor het Bloed van Rode Kruis-Vlaanderen. âHet is ontzettend belangrijk om jongeren te motiveren bloeddonor te worden en daarbij is de ondersteuning vanuit Bloedserieus van groot belang. Dankzij deze bloedinzamelingen bereikt Rode Kruis-Vlaanderen duizenden studenten die de stap zetten om bloed te geven. Wij zijn de hen dan ook enórm dankbaar voor hun inspanningen!â

Meer informatie over de campagne âBloedserieusâ vind je op de website www.bloedserieus.be. Informatie over bloed geven, plus alle locaties waar bloedinzamelingen plaatsvinden zijn terug te vinden op www.bloedgevendoetleven.be.

Mechelen, 24 november 2011.

Rode Kruis-Vlaanderen

Motstraat 40
2800 Mechelen

Tel: 015 44 33 22
Fax: 015 44 33 11
E-mail: info@rodekruis.be