VSNU

Hogere onderwijskwaliteit door regulering studentenaantallen

PERSBERICHT

Den Haag, 24 november 2011 - De Nederlandse universiteiten hebben in VSNU-verband besloten om landelijke afspraken te maken over het instellen van een numerus fixus voor een aantal studentrijke opleidingen. Voor het studiejaar 2013-14 worden afspraken gemaakt over de studies rechten en bedrijfskunde, bovenop psychologie en geneeskunde waar al langer een traditie van landelijk afgestemde numeri fixi bestaat.

Persoonlijke aandacht
De vaststelling van een maximum aantal studenten voor deze opleidingen biedt een concreet instrument om onderwijskwaliteit te kunnen garanderen én bevorderen: het maakt kleinschaliger onderwijs en intensieve begeleiding mogelijk. `De Nederlandse universiteiten worden uitgedaagd om deel uit te (blijven) maken van de wereldwijde top vijf kenniseconomieën. Goed onderwijs is dan de minimale vereiste', zegt bestuursvoorzitter VSNU Sijbolt Noorda.

De beste voorzieningen
Tegelijk stelt een numerus fixus een opleiding in staat om vooraf beter in te schatten wat er aan voorzieningen nodig is om een stabiele werkomgeving te kunnen bieden. Opleidingen zullen naar eigen inschatting en ervaring het aantal studenten naar beneden of naar boven kunnen bijstelllen. Een numerus fixus dient dus niet om de groei in studentrijke opleidingen landelijk af te remmen, maar vooral om het voorspelbaar en daarmee beheersbaar maken van de instroom op lokaal (universitair) niveau.

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie kunt u contact opnemen mevrouw Meike Verhagen (woordvoering VSNU): 06 43 26 97 55

Vereniging van universiteiten Lange Houtstraat 2 | Postbus 13739 | 2501 ES DEN HAAG | T: 070-3021400