Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Rotterdam, 27 juli 2011

IMPLEMENTATIE NIEUWE WET- EN REGELGEVING LEGIONELLAPREVENTIE

Op 24 november a.s. organiseert ISSO, het kennisinstituut voor de installatiesector, samen met het platform Landelijk Overleg Preventie Legionella (LOPL), het ISSO/LOPL symposium. De nieuwe wet- en regelgeving voor drinkwater en legionellapreventie is per 1 juli jl. van kracht geworden. Tijdens het symposium wordt de bezoeker bijgepraat over de belangrijkste veranderingen in de wetgeving.

Nalatigheid is strafbaar
De eigenaar van een collectieve installatie heeft nu en ook straks onder het nieuwe Drinkwaterbesluit de zorg om deugdelijk leidingwater te leveren op het afleveringspunt. Weliswaar zijn een risicoanalyse en beheersplan voor deze installaties niet meer verplicht, maar onderhoud en beheer zijn wel degelijk noodzakelijk. Nalatigheid wordt straks aangemerkt als een economisch delict waardoor, met het huidige lik op stuk beleid, veel hogere boetes zullen worden uitgedeeld. De eigenaar van de leidingwaterinstallatie moet zijn zaken dus goed op orde hebben. Legionellapreventie in koeltoreninstallaties viel tot voor kort alleen onder de Arbowetgeving, maar is nu ook in de Milieuwetgeving terechtgekomen. De redenering is dat niet alleen werknemers en gasten, maar ook derden in de omgeving van een koeltoren besmet kunnen raken. Ook hiervoor geldt dat nalatigheid strafbaar is.

Nieuwe technieken Legionellapreventie
Alles bij elkaar is de aandacht voor legionellapreventie niet verslapt en zijn in het afgelopen decennium tal van alternatieve en innovatieve technieken ontwikkeld om legionellagroei te voorkomen, Legionella te meten en Legionella te elimineren. Een aantal alternatieve technieken voor legionellabeheer worden onder de nieuwe wetgeving gelijkgeschakeld met thermisch beheer, waarbij men wel aan strenge voorwaarden moet voldoen (o.a. certificatie).

Laatste stand van zaken
Tijdens het symposium zullen interessante sprekers de bezoekers uitgebreid informeren over de laatste stand van zaken rondom de legionellawetgeving en de alternatieve technieken, certificering, legionellapreventie in koeltorens, de inspectierichtlijn, het toezicht op naleving, enzovoorts. Tevens krijgt men uitgebreid de kans om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.

Voor wie
Het symposium is bedoeld voor een ieder die zich binnen zijn bedrijf of organisatie bezighoudt met legionellapreventie.

Meer informatie
Het symposium vindt plaats op 24 november a.s. van 12.30 ­ 18.00 uur in Dee Doelen te Rotterdam. De deelnameprijs bedraagt ¤ 295, -. Voor meer informatie kan men www.isso.nl raadplegen.