Dienstenbond CNV

Nieuws

23 november 2011

Evenementen- en Horecabeveiliging zet belangrijke stap richting gelijke arbeidsvoorwaarden

De Vereniging van Beveiligingsorganisaties voor Evenementen heeft een cao-akkoord bereikt met CNV Dienstenbond, FNV Bondgenoten en De Unie. Met deze nieuwe cao kiezen ze voor arbeidsvoorwaarden die vanaf 2016 moeten aansluiten bij het niveau van de branche particuliere beveiliging. De arbeidsvoorwaarden voor evenementen-en horecabeveiligers worden hiermee de komende jaren fors verbeterd.

Al langer leeft de wens bij partijen om de brancheactiviteiten verder te professionaliseren en in samenhang te brengen met sectorbrede ontwikkelingen binnen de beveiliging, waaronder de cao.

Loon en reiskosten

De loonschalen worden daarom met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2011 aangepast en doen hiermee een inhaalslag. Hierdoor stijgen de feitelijke lonen vanaf 1 januari 2012 minimaal met 1,7% en maximaal met 5,8%. In 2012 wordt verkend of de invoering van een periodiekenstelsel per 2013 tot de mogelijkheden behoort.

Daarnaast verbeteren de reiskosten substantieel door verlaging van de kilometergrens waardoor een vergoeding telt vanaf 16km per dag. Alle verlofmogelijkheden in de cao worden herzien en in lijn gebracht met de nieuwe wettelijke ontwikkelingen. Kantoorpersoneel valt in de toekomst onder de cao.

Persoonlijke ontwikkeling

Alle partijen wensen de bestaande opleidingsinspanningen te continueren, de werkgeversbijdrage per werknemer hiervoor wordt met 12,5% verhoogd. De bestaande specifieke opleiding Event Security Officer wordt uitgebreid met Horecabeveiliging en beter afgestemd op doorstroommogelijkheden naar andere beveiligingsfuncties.

Drie vakbonden

De Vereniging van Beveiligingsorganisaties voor Evenementen heeft ervoor gekozen om voor het eerst alleen met CNV Dienstenbond, FNV Bondgenoten en De Unie de cao VBE te continueren. Er is geen vertrouwen meer in de huidige contractspartner (LBV) die de cao niet meer ondersteunde. De onderhandelingen verliepen in een goede sfeer, er is vertrouwen in een nieuwe gezamenlijke toekomst.

De nieuwe cao gaat in op 1 januari 2012 en kent een looptijd van één jaar. De cao geldt op dit moment voor 18 evenementen- en horecabeveiligingsorganisaties die gezamenlijk ruim 2000 werknemers tellen en nog jaarlijks groeien.