Gemeente Barneveld


FrisValley traint op spelregels nieuwe alcoholwet

Het regionale alcoholmatigingsproject FrisValley bereidt zich voor op de komst van de nieuwe Drank- en Horecawet. Tijdens een tweedaagse training op 24 en 25 november in Ede leren onder meer Buitengewoon Opsporingsambtenaren, juristen en beleidsambtenaren wat de consequenties zijn van de nieuwe wet en hoe zij zich moeten voorbereiden. Met deze training zorgen de FrisValley gemeenten ervoor dat zij direct op basis van de nieuwe bevoegdheden kunnen gaan werken, wanneer de wet formeel in werking treedt. De meeste gemeenten doen mee aan een unieke regionale samenwerking bij het toezicht op de nieuwe wet.

Met de nieuwe Drank- en Horecawet (DHW) worden gemeenten verantwoordelijk voor het toezicht op de wet. Nu is dit nog aan de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA). Het grote voordeel is dat gemeenten lokale ondernemers kennen en meer zicht hebben op waar extra controle noodzakelijk is. Frans van Zoest, projectleider FrisValley: "Vorige week bleek uit onderzoek in opdracht van FrisValley dat een betere lokale controle echt noodzakelijk is. Jongeren onder de 16 kunnen in onze gemeenten bij driekwart van de alcoholverkooppunten nog steeds heel eenvoudig alcohol kopen. Bij evenementen slaagden alle aankooppogingen. We willen dan ook zo snel mogelijk gezamenlijk met de nieuwe wet aan de slag."

Gemeenten krijgen met de nieuwe wet meer mogelijkheden om overmatig alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan. Zo kunnen gemeenten toegangsleeftijden gaan koppelen aan sluitingstijden, prijsacties verbieden en worden zij verplicht binnen een jaar regels vast te stellen voor o.a. schenktijden in sportkantines. Ook kan de Burgemeester winkeliers tijdelijk een verbod op de verkoop van alcoholhoudende drank opleggen, wanneer zij binnen een jaar drie keer betrapt worden op het verkopen van alcohol aan jongeren onder de 16 jaar.

De huidige Drank- en Horecawet dateert van 1 november 2000 en is aangepast op basis van nieuwe maatschappelijke inzichten, ontwikkelingen en politieke wensen. De verwachting is dat de nieuwe wet op 1 juli 2012 in werking treedt, na goedkeuring door de Eerste Kamer. FrisValley organiseert de training samen met Drank en Horecawetexpert Frank Joosten. Ook de verslavingszorg en de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit geven onderdelen van de training.

Over FrisValley
FrisValley is het alcoholmatigingsproject van Regio FoodValley. Het project richt zich op het terugdringen van alcoholgebruik onder jongeren. De focus ligt op de omgeving waarin jongeren zich begeven, thuis, op school, bij het uitgaan en het sporten. Door het creëren van een alcoholvrije en alcoholbewuste omgeving daalt het alcoholgebruik onder jongeren. Deelnemende gemeenten zijn Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal, Wageningen en Woudenberg.