Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

24 november 2011

Christenen bovengemiddeld actief met duurzame leefstijl

Gorinchem- Christenen kopen vaker duurzame of eerlijke producten dan niet-christenen en geven meer geld aan goede doelen. Dat blijkt uit het onderzoek 'Trouw geven, eerlijk leven' dat TNS NIPO uitvoerde onder Bijbelgetrouwe christenen, in opdracht van Stichting Woord en Daad en elf andere maatschappelijke organisaties.

Een van de doelen van het onderzoek 'Trouw geven, eerlijk leven' was in kaart brengen in hoeverre christenen én niet-christenen in hun leefgedrag (bijvoorbeeld: het kopen van duurzame producten of het gebruiken van groene stroom) bijdragen aan een eerlijker en rechtvaardiger wereld. Als het daar om gaat scoren christenen uit vrijwel alle kerken hoger dan de gemiddelde Nederlander, waarvan 49 procent aangeeft regelmatig (wekelijks of maandelijks) duurzame of eerlijke producten te kopen. Uit het onderzoek blijkt dat het maatschappelijk gedrag van christenen per kerkverband evenwel behoorlijk uiteenloopt. Waar bijvoorbeeld leden van Nederlands Gereformeerde Kerken met 65 procent het hoogst scoren op het regelmatig kopen van 'eerlijke' producten, geeft tegelijk een relatief hoog percentage van 7 procent van de leden van deze kerken aan op de PVV te stemmen, een partij die zich juist afzet tegen initiatieven met betrekking tot duurzaamheid. Leden van de Gereformeerde Gemeenten scoren juist lager (44 procent) op het gebied van duurzaamheid; tegelijkertijd geeft een bovengemiddeld groot percentage van 59 procent aan meer vertrouwen te stellen in christelijke dan in niet-christelijke ontwikkelingsorganisaties.

Alles bijeen genomen is dus al een behoorlijk deel van de Bijbelgetrouwe christenen actief bezig met een bewuste leefstijl. Tegelijk valt er nog een wereld te winnen: veel christenen zijn nog niet overtuigd van het belang van duurzame consumptie. Ontwikkelingsorganisaties, maar ook maatschappelijke en kerkelijke leiders, kunnen een belangrijke en positieve rol spelen om daarin verandering te brengen.

Christenen geven meer vanuit barmhartigheid
Uit het onderzoek, dat zich richt op het geef- en leefgedrag van christelijke Nederlanders blijkt dat het gemiddelde bedrag aan donaties onder kerkgaande christenen fors hoger ligt dan bij de gemiddelde Nederlander. Charismatisch-evangelische christenen zijn het meest vrijgevig: Waar een Nederlander gemiddeld 16 euro per maand aan het goede doel geeft, ligt dit onder charismatisch-evangelischen op 97 euro. Ook Nederlands-gereformeerden (79 euro), gereformeerde-bonders (62 euro) en leden van de Gereformeerde Gemeenten (56 euro) geven bovengemiddeld veel geld aan goede doelen. Onder christenen blijkt barmhartigheid (de onderzoekers vroegen in hoeverre de gelijkenis van de Barmhartige Samaritaan aansprak) het belangrijkste motief om aan goede doelen te geven. De gemiddelde Nederlander voelt zich maar amper aangesproken door dit motief, maar is wel gevoelig voor het argument dat 'wij het hier in Nederland' goed hebben, terwijl mensen ver weg honger lijden.

De resultaten van het onderzoek worden donderdag 24 november gepresenteerd tijdens een symposium 'Trouw geven, eerlijk leven'. Het volledige rapport is te downloaden via www.woordendaad.nl/pers.

EINDE PERSBERICHT