Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

National Geographic Magazine Nederland*België

Nederlander duikt naar wereldrecord in Spaanse grot

DIEMEN, 24 november 2011 - De Nederlandse duiker René Houben heeft in Noord-Spanje de verste grotduik ooit gemaakt, meldt het tijdschrift National Geographic in zijn decembereditie. Tijdens een expeditie slaagde Houben erin bijna tien kilometer (9685 meter) door te dringen in de Pozo Azul, een onderwatergangenstelsel dat al sinds de jaren zestig wordt geëxploreerd. Het vorige wereldrecord voor een onderwaterduik stond op bijna negen kilometer en werd een jaar geleden in dezelfde grot gevestigd.

De Limburger Houben behoort tot de beste grotduikers van de wereld. Sinds 2009 maakt hij als exploratieduiker deel uit van de toonaangevende Britse Cave Diving Group, die wereldwijd grotverkenningen uitvoert. Aan de expeditie van 2011 ging een jaar van voorbereidingen vooraf, onder meer omdat de duikers zelf hun apparatuur moesten ontwikkelen. Bestaande uitrusting volstond niet voor een duik die in totaal bijna drie dagen duurde.

De entree van de Pozo Azul bevindt zich op ruim tien meter diepte in een bergmeertje bij Covanera, in de regio Burgos. Na een duik van zevenhonderd meter lang volgt er een droge, ondergrondse galerij. De tweede onderwatergang is ruim vijf kilometer lang en op sommige plekken meer dan zeventig meter diep. In de volgende droge galerij konden Houben en zijn drie mededuikers wat eten en slapen. Houben ging vervolgens als verkenner vooruit de derde gang in. Na nog eens 3275 meter betrad hij als eerste een tot dusver onbekende galerij vol watervallen en scherpe rotspunten.

Onderwaterexpedities in langgerekte grottenstelsels behoren tot de riskantste onderdelen van de duiksport. Elk defect aan een zuurstoffles of ander materieel betekent vrijwel meteen levensgevaar. "Kennelijk heb ik geen talent om in paniek te raken", zegt Houben. "Ik zoek mijn grenzen op en soms ga ik er net overheen."



Ingezonden persbericht