Ingezonden persbericht

Persbericht

CNV Vakmensen

23 november 2011, Utrecht

------

Donderdag 24 november:

Start cao-onderhandelingen beroepsgoederenvervoer

CNV Vakmensen wil in de nieuwe cao beroepsgoederenvervoer (140.000 werknemers) concrete afspraken maken over de positie en beloning van uitzendkrachten. De onderhandelingen over de nieuwe cao, die eind dit jaar afloopt, beginnen donderdag 24 november.

Onderhandelaar Anton Meijerman van CNV Vakmensen verwacht pittige onderhandelingen met de transportwerkgevers. "Belangrijke onderwerpen voor onze leden zijn: werkgelegenheid, concurrentie op arbeidsvoorwaarden, een goede loonsverhoging en een betere naleving van de cao."

Uitzendkrachten

CNV Vakmensen wil bijvoorbeeld concrete cao-afspraken over uitzendkrachten. "We zien dat veel transportbedrijven maar wat aanrommelen met het inhuren van chauffeurs bij buitenlandse uitzendbureau's, zusterbedrijven en pay-rollbedrijven. Het doel is duidelijk: besparen op de loonkosten. Maar uiteindelijk zijn de chauffeurs daar natuurlijk de dupe van. Wij vinden: gelijke monniken, gelijke kappen. Of je nu in vaste dienst bent of als uitzendkracht achter het stuur zit: als je hier in Nederland aan het werk bent, geldt de cao ook voor jou."

CNV Vakmensen wil dat transportbedrijven alleen gecertificeerde buitenlandse uitzendbureau's en payroll-bedrijven inschakelen. De certificering dient als waarborg dat de ingehuurde chauffeurs ook inderdaad volgens de Nederlandse cao worden betaald.

Looneis: geen procenten, maar centen

Meijerman legt morgen een looneis op tafel in de vorm van een vaste loonsverhoging. "Geen procenten, maar centen. Dat heeft als voordeel dat iedereen echt hetzelfde krijgt." Welk bedrag hij op de cao-tafel legt, maakt hij tijdens de onderhandelingen bekend.

Schone uitdraai boordcomputer

Chauffeurs moeten goed in staat zijn om hun uren te controleren, vindt Meijerman. "Daarom willen wij dat werknemers na elke betalingsperiode een schone uitdraai krijgen van hun boordcomputer."

Looptijd

CNV Vakmensen stelt een looptijd voor van 1 jaar (van 1 januari tot 31 december 2012).


- - -