Ingezonden persbericht


(persbericht 23/11/11)

Wat krijg je als je 3000 scholieren vraagt een machine te maken om iets of iemand te redden? Een machine om een uitgestorven diersoort nieuw leven in te blazen; een machine om lieveheersbeestjes uit een spinnenweb te bevrijden of een machine om zwervers kleding en een dak boven het hoofd te geven. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de reddingsmachines bedacht en gemaakt door leerlingen van 18 scholen uit Den Bosch en omgeving. afb. uitnodiging

Acht weken lang werkten de leerlingen van groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs en de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs in groepjes aan hun reddingsmachine van ideevorming tot presentatie. De vraag 'wat of wie zou je willen redden' leidde tot verrassende creaties en fantastische verhalen. De leerlingen werden uitgedaagd hun fantasie te gebruiken maar ook na te denken over de praktische en technische aspecten zoals een plan van aanpak, constructie en materiaal gebruik.

Na een workshop in het museum, op school of door een kunstenaars en een bezoek aan de tentoonstelling 'Berichten van het Front' gingen de leerlingen aan de slag. Er werd hard gewerkt en de leerlingen ontpopten zich tot ware helden, uitvinders en kunstenaars. Het hele project is te volgen op www.kunstructeur.nl waar foto's en verhalen van alle deelnemende scholen te vinden zijn.

De afgelopen week presenteerden de scholieren hun machines op school. Een jury bestaande uit een expert op het gebied van techniek en iemand uit het museum luisterde naar de presentaties en bekeek de werken. Ze werden beoordeeld op creativiteit, beeldende kwaliteit en het gebruik van techniek. De beste werken worden van 24 november t/m 11 december tentoongesteld in de educatieruimte van het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch.

Reddingsmachines in het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch 25 november t/m 11 december 2011

Dit najaar deden 18 scholen uit 's-Hertogenbosch en omgeving mee aan het kunst- en techniek project Kunstructeur, een initiatief van techniekplatform TechXperience! en het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch. Het is de derde keer dat dit educatieve project wordt georganiseerd. Het samengaan van techniek en kunstonderwijs combineert en versterkt de onderzoekende en creatieve aspecten van beide disciplines. Inspiratie voor de opdracht dit jaar werd geput uit de tentoonstelling Berichten van het Front (te zien in het museum t/m 15 januari 2012), een tentoonstelling waar techniek en verbeelding hand in hand gaan.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door: Provincie Noord-Brabant, Gemeente 's-Hertogenbosch, SM's Friends, Enexis, SNS REAAL Fonds en het VSB Fonds.


01-spare_parts_people_lab

()

Kunstenaar Ajla Steinvag in actie; De Anti-tsunami-koepel van Lucas, Max en Jesse van klas 1 van het d'Oultremontcollege uit Drunen

Met vriendelijke groet,

Martijn van Ooststroom
Hoofd Communicatie & Marketing

()

Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch
Museum of Contemporary Art and Design
Magistratenlaan 100 | 's-Hertogenbosch
5223 MB | The Netherlands
+31 (0)73 62 73 513 (tue - fri)
www.sm-s.nl

Nieuw post- en kantooradres per 1 februari 2012:
New postal and office address from February 1, 2012: Waterstraat 16 | 's-Hertogenbosch
5211 JD | The Netherlands

Het museum is vanaf 15 januari 2012 gesloten wegens verhuizing naar het Museumkwartier 's-Hertogenbosch. Heropening eind december 2012. The museum is moving to new premises at the Museum Quarter 's-Hertogenbosch between January 15 and late December, 2012.