Ingezonden persbericht

Wintertuinfestival met Kees van Kooten en Cees Nooteboom

Van 24 t/m 26 november 2011 in Nijmegen

Op het grootste literatuurfestival van Nederland onderzoeken schrijvers, dichters, muzikanten, kunstenaars en wetenschappers dit jaar de verschillende mogelijkheden om morele betrokkenheid te tonen. Daarnaast is er op het Wintertuinfestival plaats voor vele prachtige producties op het snijvlak van literatuur en andere kunsten.

De eerste namen zijn bekend: Kees van Kooten, Cees Nooteboom, Vrouwkje Tuinman, Jannah Loontjes, Lenny Kuhr, Blaudzun, Neeltje Maria Min, Jan van Mersbergen, Elke Geurts, Eva Mouton, Roy Santiago en GardenFest.

Het festival vindt plaats op uiteenlopende locaties in Nijmegen, zoals het Lindenbergtheater, de Radboud Universiteit en poppodium Doornroosje.

PROGRAMMA

Donderdag 24 november

Het festival opent met Wintertuin op de Campus: een dag vol colleges, masterclasses, kunst en muziek op de Radboud Universiteit. Kees van Kooten, de man van de typetjes en de messcherpe criticus geeft college over zijn schrijverschap en werk voor televisie. Hoe geëngageerd is de helft van 'Van Kooten en De Bie' in zijn oeuvre?

's Avonds kun je in poppodium Doornroosje genieten van de succesformule Poetracks, waarbij muzikanten gevraagd worden hun versterkers te pluggen in het gedicht Voor wie ik liefheb wil ik heten van Neeltje Maria Min. Hoe klinkt "Mijn moeder is mijn naam vergeten.." in de uitvoeringen van Lenny Kuhr, Blaudzun, Roy Santiago en GardenFest? Neeltje Maria Min zelf opent de avond.

Vrijdag 25 november

De Vlaamse schrijfster en illustrator Eva Mouton presenteert haar eerste tijdschrift, uitgegeven door Wintertuin. Met onorthodoxe voordrachten en andere entr'actes.

Zaterdag 26 november

Op deze grootste festivalavond zijn een twintigtal programma's te bewonderen in het Lindenbergtheater. Cees Nooteboom (1933), internationaal bejubeld reisauteur, gaat met Daan Cartens in gesprek over zijn leven, zijn reizen, zijn werk en zijn morele betrokkenheid. Jannah Loontjes draagt voor, evenals een aantal debutanten en prijswinnaars. Er is een speciaal programma rond 100 jaar Nescio, over het belang van Nescio voor de kunsten. Nieuwe Wintertuinproducties worden gepresenteerd, het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit geeft een wetenschappelijke draai aan het festivalthema engagement, en er is theater, exposities en veel meer.

OVER LITERAIR PRODUCTIEHUIS WINTERTUIN

Wintertuin is het eerste Nederlandse literaire productiehuis. Het productiehuis houdt kantoor in Nijmegen en Arnhem. Daar worden nieuwe producties op het snijvlak van literatuur en andere kunsten bedacht en ontwikkeld. Uitvoeringen vinden plaats op diverse podia, in musea en tijdens festivals in Nederland, België en Duitsland. Wintertuin brengt jaarlijks twee grote festivals voor literatuur: het Wintertuinfestival in Nijmegen en De geest moet waaien in Arnhem. Daarnaast organiseert Wintertuin tal van projecten en programma's op locatie. De activiteiten van het productiehuis trekken jaarlijks circa 35.000 bezoekers.

MEER INFORMATIE: www.wintertuin.nl