Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Poetracks: Lenny Kuhr, Janne Schra en Blaudzun zingen Neeltje Maria Min

Op donderdag 24 november staan Lenny Kuhr, Janne Schra, Blaudzun, Roy Santiago en GardenFest in poppodium Doornroosje Nijmegen. Zij verklanken poëzie van Neeltje Maria Min tijdens Poetracks: een initiatief van Literair Productiehuis Wintertuin waarbij topmuzikanten een gedicht van een literair zwaargewicht bewerken tot een popsong.

Voor wie ik liefheb

Neeltje Maria Min zelf zal de avond openen met haar 45 jaar oude maar nog altijd krachtige gedicht Voor wie ik liefheb wil ik heten. Daarmee gaan de muzikanten vervolgens op eigen wijze aan de haal: van vrolijke funkpop tot ontroerende fado en van beukende synths tot breekbare ukelele.

doorbraak

Dit is de zevende editie van Poetracks. Naast gevestigde namen laat Poetracks muziek- en poëzieliefhebbers ook altijd kennis maken met nieuw talent. Zo stonden Torre Florim (De Staat), Roos Rebergen, Awkward I, Dazzled Kid (Tjeerd Bomhof), Pien Feith, Anne Soldaat en Lucky Fonz III al vóór hun doorbraak op de planken bij Poetracks. Betekent dit de doorbraak voor singer-songwriter Roy Santiago en de indie-dance band GardenFest?

We gaan vast ook nog veel horen van de 11-jarige drummer Florian Bevelander. Als winnaar van Poetracks Talent, een wedstrijd voor jonge Nijmeegse muzikanten, opent hij de avond met een eigen poetrack.

Deze avond is onderdeel van het Wintertuinfestival.

POETRACKS

Datum: donderdag 24 november 2011

Zaal open: 20.30 uur, aanvang: 21.00 uur

Locatie: Doornroosje, Groenewoudseweg 232, Nijmegen

Entree: ¤ 12 / ¤ 10 (cjp, student) of passe-partout Wintertuinfestival à ¤ 25 / ¤ 20

Kaartverkoop: wintertuin.nl, bibliotheek De Mariënburg, The Study Store (RU)

Info: wintertuin.nl

----------

OVER DE ARTIESTEN

Lenny Kuhr won in 1969 met De Troubadour het Eurovisiesongfestival, scoorde in de jaren 80 een hit met Visite en boorde onlangs nieuw publiek aan met haar optreden in 'Ali B op volle toeren'. Ze haalde voor haar poetrack inspiratie uit de Portugese fado.

Janne Schra verkocht 100.000 platen en won een zilveren harp met de jazz-/pop-/funkband Room Eleven. Toch ruilde ze de faam in voor haar nieuwe band met een fris geluid: Schradinova. Haar poetrack is als haar stem: zoet en zwierig.

Blaudzun maakt wonderschone, donkere, dromerige en ontroerende liedjes als Quiet German Girls van de cd Seadrift Soundmachine. Met zijn niet-Nederlandse stem wist hij eerder een uitverkocht Doornroosje te betoveren.

Singer-songwriter Roy Santiago bracht dit voorjaar zijn tweede cd, The Great Pretender, uit. Een plaat die bol staat van nieuwsgierigheid, relativering en nieuw geluk.

De gloednieuwe, veelbelovende band GardenFest komt met electronische-in-your-face-muziek. De combinatie van analoge synths, straffe vocalen en beukende drums doen denken aan de vroege LCD Soundsystem met een vleugje Dr. Lektroluv.

HET GEDICHT
Voor wie ik liefheb wil ik heten

Mijn moeder is mijn naam vergeten.

Mijn kind weet nog niet hoe ik heet.

Hoe moet ik mij geborgen weten?

Noem mij, bevestig mijn bestaan,

Laat mijn naam zijn als een keten.

Noem mij, noem mij, spreek mij aan,

o, noem mij bij mijn diepste naam.

Voor wie ik liefheb, wil ik heten.


- Neeltje Maria Min

WINTERTUINFESTIVAL

Op het grootste literatuurfestival van Nederland naast zwaargewichten als Cees Nooteboom, Kees van Kooten, Jules Deelder, Vrouwkje Tuinman en A.L. Snijders, ook veel jong literair talent. Plus verrassende nieuwe Wintertuinproducties waaronder een kruisbestuiving van poëzie, rap en visuals, een filmverboeking, een podiumstrip en teksttheater. En dan zijn er nog colleges, masterclasses en debatten die dieper in gaan op het festivalthema: 'een vorm van verzet'.

NB VPRO's radioprogramma De Avonden komt live uitzenden tijdens Poetracks in Doornroosje, en interviewt naast Poetracks artiesten ook andere festivalgasten als Kees van Kooten en Joris van Casteren. Bezoekers kunnen bij de opnamen aanschuiven.




Ingezonden persbericht