Ingezonden persbericht


Programma jubilerend Le Guess Who? compleet (Persbericht)

-Tivoli-

PROGRAMMA JUBILEREND LE GUESS WHO? COMPLEET
Le Guess Who? voorziet Utrecht 4 dagen lang van 80+ acts verspreid over 18 locaties

Programma compleet
Donderdag 24 november a.s. start de vijfde editie van het Le Guess Who? festival in Utrecht. Vier dagen lang zal het centrum van Utrecht worden overspoeld met nationale en internationale muziekliefhebbers, artiesten en journalisten. Met een totaal van 82 optredende acts, afkomstig uit vele verschillende landen en een grote verscheidenheid aan genres en stijlen mag de organisatie trots zijn op een onderscheidend en vernieuwend programma.

Nieuw dit jaar: gratis festival Le Mini Who?
Naast het programma van Le Guess Who? is ook het programma van het nieuwe festivalonderdeel Le Mini Who? compleet. Le Mini Who? wordt georganiseerd met en door jonge creatieve Utrechtse ondernemers. Winkels, restaurants en café's in en om De Voorstraat zetten op zaterdag van 12.00 tot 18.00 haar deuren open. Naast een gratis toegankelijk (muziek)programma met diverse Le Guess Who? artiesten, treden ook Spilt Milk, Case Mayfield, Bob Corn en Het Gloren op. Voor Le Guess Who? passepartout-houders zijn er speciale kortingsacties bij de deelnemende ondernemers.

3VOOR12 festivalsite en live sessies
3VOOR12 heeft een speciale festivalsite gelanceerd, waar de komende week interviews, achtergrondverhalen, recensies en opnamen te vinden zijn én de Le Guess Who? luisterpaal met meer dan 28 albums van optredende artiesten. De site is te bezoeken via http://leguesswho.vpro.nl/2011.

Tijdens het festival neemt 3VOOR12 bijzondere akoestische sessies op met Le Guess Who? artiesten. Waar vorig jaar de sessies bovenop de Neudeflat plaatsvonden (de sessie van Baths ging de hele wereld over), is de intieme Spiegelbar van Tivoli dit jaar het toneel. Het programma wordt tijdens het festival bekend gemaakt op www.leguesswho.nl en is gratis toegankelijk.

App
Om dag en nacht op de hoogte te blijven van Le Guess Who? heeft de organisatie vandaag de officiële app gelanceerd via www.leguesswho.nl/app. Geoptimaliseerd voor Iphone en Android telefoons!

Blokkenschema en programmawijzigingen
Puro Instinct, Siinai en Brian Olive hebben helaas hun tour moeten afzeggen; de Amsterdamse dj Brutuzz is aan de zaterdagnacht toegevoegd. Voor de nieuwste versie van het blokkenschem, ga naar www.leguesswho.nl of check de app www.leguesswho.nl/app. Tijdens het festival zelf zal het blokkenschema in papieren versie te verkrijgen zijn op alle locaties.

Losse tickets
Naast de Le Guess Who? 4-dagenpasse-partouts (¤75) en dagtickets (variërend van ¤25 - ¤27,50) zijn er sinds enkele weken ook losse concerttickets per locatie per dag beschikbaar. Een overzicht van de verschillende tickets is hier te vinden.

Highlights programma Le Guess Who? 2011

In totaal biedt het festival 4 dagen lang podium aan meer dan 80 acts verspreid over 8 podia in de binnenstad van Utrecht, zoals Tivoli, Ekko en Rasa. Het programma van Le Guess Who? is een optelsom van vooruitstrevende en urgente muziek dat in 2011 hoge ogen gooit bij journalisten en liefhebbers.

De New Yorkse geluid- en samplekunstenaar Panda Bear, deel uitmakend van Animal Collective, zal voor het eerst live in Nederland te zien zijn. Zijn derde album 'Person Pitch' (2007) is één van de meest geprezen indie-albums van het vorige decennium en wordt gezien als een groot inspirator binnen de hedendaagse indie-scene. Zijn wederom goed ontvangen opvolger 'Tomboy' van dit jaar is een logisch vervolg. Inspirator kan ook gezegd worden van de Britse elektronica producer Zomby, die dit jaar 'Dedication' uitbracht, een heus meesterwerk vol melodieuze 'muzikale poëzie'.

Na de succesvolle wereldwijde reünie in 2009 van de Amerikaanse indierock grootheden Pavement, verscheen er dit jaar een ijzersterk pop-album van frontman Stephen Malkmus & The Jicks, die daarop het beste van Pavement laat horen. Exclusief op de donderdag op Le Guess Who?. Op deze dag zal ook Shabazz Palaces te zien zijn. Minimalistische hiphop wat eerder dit jaar verassend uit kwam op het Sub Pop label, dat we vooral kennen van acts als Nirvana en Smashing Pumpkins.

Een prachtplaat die we in de eindejaarlijstjes van 2011 terug zullen is 'Our Blood' Richard Buckner, die samen met Pinback, Bill Callahan en Low het podium van Tivoli Oudegracht zal delen op de vrijdagavond.

Bijzonder is ook het kersverse project van Dustin O'Halloran (wiens instrumentale pianostukken door Sofia Coppola gebruikt werden op de soundtrack van Marie Antoinette): A Winged Victory For The Sullen. Een samenwerking met Adam Wiltzie (van ambient-drone formatie Stars Of The Lid) heeft geresulteerd in een wonderschoon herfstalbum met onbeschrijflijke pracht.

Het internationale karakter van Le Guess Who? wordt nog meer onderstreept door onder andere de Japanse noise van Nisennenmondai en Bo Ningen (in EKKO en ACU). Daarnaast is er Joodse Klezmer in RASA van SoCalled en Oy Division, en desert blues van het Nigeriaanse Group Inerane.

Naast bovengenoemden kwamen er ook indrukwekkende releases van o.a. Other Lives, Zola Jesus, Gang Gang Dance, Gross Magic, Om Unit, Suuns, Braids, Come Truise, Stranded Horse, I Break Horses, Roll The Dice, Fruit Bats, Still Corners, Fool's Gold en My Brightest Diamond.

Le Guess Who? festival guide
Officiële Le Guess Who? 2011 Spotify Playlist