Museon Den Haag

21 november 2011

Van Groenlands schrijfavontuur naar Scheveningse sledehondentocht! Donderdag 24 november 2011

Uitgeverij Querido en het Museon nodigen u uit voor de spectaculaire lancering van IJsbarbaar. In dit nieuwe historische avonturenverhaal van meesterverteller Rob Ruggenberg volgen we een jonge Groenlander die door ontdekkingsreizigers wordt ontvoerd en in Nederland belandt. Ruim 60 kinderen tussen de 10 en 12 jaar wonen de lancering bij, er worden fragmenten uit het boek voorgelezen, de auteur wordt geïnterviewd, er zijn speedcolleges te volgen over het noordpoolgebied en er is een schrijfwedstrijd.

De kinderen kruipen bij deze wedstrijd in de huid van schrijver en bedenken een gek, ontroerend of grappig verhaal, met als startpunt een persoonlijk gekozen foto van Groenland uit de Museon-tentoonstelling 'Roots 2 Share'.

De winnaars mogen direct na het programma mee op een heuse sledehondentocht over het strand!

Over het boek
Op een dag in 1624 wordt de dertienjarige Nunôk ontvoerd uit Groenland door plunderende zeelui. Na een ruwe tocht belandt de jongen in Holland. Nunôk is nieuwsgierig naar deze nieuwe wereld, maar dat verandert al snel als hij verkocht wordt aan een kermisbaas en moet optreden als 'ijsbarbaar'. Zelfs prins Maurits komt kijken hoe hij een meeuw neerschiet en rauw opeet. Nunôk ontsnapt en wil nog maar één ding: terug naar Groenland. Maar hoe komt hij weer thuis?

Nunôks zenuwslopende vlucht door het Nederland van de zeventiende eeuw, en zijn ontberingen bij de walvisvaarders zal je niet gauw vergeten. Het verhaal is fictief, maar is gebaseerd op historische feiten. Zo heeft een Groenlandse Inuit in 1624 werkelijk een jachtdemonstratie op de Haagse Hofvijver gegeven.

Over de expositie
Roots 2 Share is een interactieve tentoonstelling in het Museon waar de Groenlandse en Nederlandse bevolking aan mee kunnen blijven bouwen. Zowel in de zaal als via internet kunnen bezoekers persoonlijk commentaar schrijven bij historisch en actueel foto- en filmmateriaal uit Groenland. De foto's zijn o.a. gemaakt door Noortje Nooter in 1967. Tijdens de lancering op 24 november a.s. krijgt Noortje (inmiddels 79) het eerste exemplaar van 'IJsbarbaar' overhandigd door de schrijver.




Museon Den Haag