Gemeente Tilburg

Koninklijke onderscheiding

De heer Ömer Sasak, is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau bij gelegenheid van zijn afscheid als docent van de basisschool Don Sarto in Tilburg-Zuid.

E M B A R G O TOT DONDERDAG 24 november 2011 ± 16.45 UUR

naam en adres Ömer Sasak, Drimmelenstraat 14, Tilburg soort onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uitreiking door drs. J. Hamming, loco-burgemeester van Tilburg plaats/ tijd tijdens de afscheidsreceptie van Ömer Sasak als docent van de basisschool Don Sarto op donderdag 24 november 2011 om ca. 16.45 uur in de hal van de Don Sartoschool, Oude Hilvarenbeekseweg 15 in Tilburg.

Bijzonderheden:
In 1979 kwam decorandus met zijn ouders naar Nederland. Hij werkte vanaf 8 november 1979 tot 1 september 1983 bij de openbare school aan de Schijfstraat in Tilburg. Hij maakte daar deel uit van de zgn. 'vliegende brigade', een groep leerkrachten die de leerlingen op de diverse scholen in heel Tilburg les gaf in de eigen taal en cultuur. Vanaf 1 september 1983 tot en met heden is decorandus in dienst bij SKOTZO, Stg. Katholiek Onderwijs Tilburg Zuid-Oost als leraar OETC (Onderwijs in Eigen Taal en Cultuur). Hij gaf die lessen op de basisscholen Don Sarto, De Alm, Fatima en Zuiderlicht. In 2004 is de rijksregeling OETC gestopt. Het schoolbestuur hechtte zeer aan de expertise van decorandus en benoemde hem tot onderwijsassistent/intermediair. Maatschappelijke activiteiten waarmee hij zich buiten zijn reguliere werk bezig houdt / hield zijn:


1. Verbeteren van kennis over onderwijs en opvoeding bij de Turkse bewoners in Tilburg-Zuid. Jarenlang verzorgde hij op vrijwillige basis elke maand tijdens bijeenkomsten VVE (Vroeg Voorschoolse Educatie) voorlichtingsavonden over opvoeding van kinderen.


2. Signaleren van problemen van en knelpunten binnen de Turkse gemeenschap in de wijken Groenewoud, Broekhoven en Fatima en relevante gegevens doorspelen naar schooldirecties / instanties waardoor allerlei problemen konden worden voorkomen c.q. opgelost. Het betreft een groot aantal gezinnen. Per jaar onderhield hij ongeveer 100 gezinnen. Deze 100 gezinnen bezocht hij in zijn vrije tijd, vaak 's avonds en in het weekend met regelmaat. Gemiddeld legde hij 4 huisbezoeken per week af en dit gedurende 40 weken per jaar. Het gaat dus over zo'n 160 huisbezoeken per jaar !!! Deze activiteit heeft hij zo'n 28 jaar lang vervuld. Als intermediair signaleerde hij gevallen van armoede, multiproblematiek, huiselijk geweld e.d. binnen de Turkse gemeenschap. Hij is zeer alert op de sociale omstandigheden waarin de kinderen zich bevinden in de thuissituatie en onderneemt actie door het inschakelen van schoolmaatschappelijk werk en/of stedelijke hulporganisaties.


3. Jarenlang organiseren van Turkse ouderbijeenkomsten en optreden als tolk c.q. zorgen voor de vertaling. De voornaamste onderwerpen die aan bod komen zijn school. opvoeding, schoolverzuim, leerplicht, huiswerk, schoolkamp, belonen en straffen e.d. De bijeenkomsten worden door hem driemaal per jaar op zondagochtend op elk van de vier basisscholen georganiseerd en uitgevoerd. Het gaat dus om in totaal twaalf bijeenkomsten / zondagochtenden per jaar.


4. Informeren van schoolteams over de cultuurverschillen. Decorandus verzorgde deze informatie tijdens reguliere schoolvergaderingen en tijdens de aparte schoolvergadering die elk van de vier basisscholen per kwartaal wijdt aan de cultuurverschillen en aan de verschillen en overeenkomsten tussen de verschillende godsdiensten / geloven. In totaal gaat het gedurende meerdere jaren over 16 bijeenkomsten per jaar.


5. Taalonderwijs in de Turkse taal aan collega's. Decorandus organiseerde buiten de reguliere werktijd in totaal 20 bijeenkomsten met leerkrachten om hen de eerste beginselen van de Turkse taal bij te brengen.


6. Bevorderen van contacten tussen de Turkse ouders en de scholen voor basis- en voortgezet onderwijs. In zijn rol van intermediair, vraagbaak / toeverlaat en probleemoplosser wordt al vele jaren lang ontelbare malen een beroep op hem gedaan om te bemiddelen tussen Turkse ouders en basisscholen en scholen voor speciaal- en voortgezet onderwijs bij verwijzing, verhuizing en overgang. Alle groepen van de 4 basisscholen en in totaal ca. 80 leerkrachten weten hem te vinden.


7. Door de jaren heen hebben instanties als Thebe, GGD, Politie en Turkse immigrantenorganisaties ontelbare malen een beroep op decorandus gedaan voor informatie, bemiddeling, assistentie, vertaling enz. enz. Bijna dagelijks werd in zijn vrije tijd voor de meest uiteenlopende zaken een beroep op hem gedaan.


8. In de periode 1980-1996 was hij medeorganisator van het jaarlijkse Turkse kinderfeest op steeds wisselende locaties. In totaal heeft hij dit kinderfeest 16 jaar lang (dus16 maal) op zondag georganiseerd.


9. De drie kinderen Sazak zaten op basisschool Don Sarto. Decorandus maakte daardoor vanzelfsprekend van 1980 tot en met 1995 deel uit van de ouderraad van BS. Don Sarto waardoor terdege rekening werd gehouden met de belangen van de Turkse kinderen en hun ouders.


10. Decorandus verzorgde jarenlang elk jaar in zijn vrije tijd rondleidingen in de Turkse moskee in Tilburg voor de leerkrachten van de vier basisscholen.


11. Decorandus heeft vier keer een zeer boeiende groepsreis naar Turkije georganiseerd voor de leerkrachten van de vier basisscholen. Alle culturele en godsdienstige aspecten werden uitvoerig door hem belicht.


12. Decorandus was van 1980 tot en met 2000, ruim 20 jaar lang, tijdens de schoolvakanties in zijn vrije tijd vaste begeleider bij het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi.

Voor zijn jarenlange inzet t.b.v. de samenleving is de heer Ömer Sasak nu Koninklijk onderscheiden.