Ingezonden persbericht


Horeca onvoldoende gastvrij voor alleeneter?
Resto VanHarte initieert onderzoek

Amsterdam, 24 november 2011 - Studenten van de Hotelschool Maastricht doen onderzoek naar mensen die alleen uit eten gaan. Dat doen zij in opdracht van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en op initiatief van Resto VanHarte. Resto VanHarte zet buurtrestaurants op waar wijkgenoten elkaar ontmoeten en kennismaken met elkaars cultuur en achtergronden. De aanname van de hotelschool is dat de Nederlandse horeca onvoldoende gastvrij is voor mensen die alleen eten.

Eenpersoonshuishoudens
"Mensen gaan niet graag alleen uit eten, want dan voelen ze zich zielig of bekeken in het restaurant", aldus Fred Beekers. "Wij denken dat een tafel, waar je aan kan schuiven als alleeneter, al een hele verbetering zou zijn. Dan kan je contact leggen met anderen, als je dat wil. Bij Resto VanHarte doen wij dat al jaren en wij weten hoe goed dat werkt. Er zijn steeds meer eenpersoonshuishoudens. Dat merken wij, als Resto VanHarte, goed in de wijken waar wij actief zijn. Als je niet voor jezelf wil koken, kan je bij de supermarkt een kant-en-klare maaltijd halen, maar gezellig eten is dat niet."

Het onderzoek
Restaurants blijven, wat betreft marketing, menukaart, inrichting, entertainment en gastheerschap achter bij de trend van steeds meer eenpersoonshuishoudens. Ze zijn overwegend ingesteld op diners vanaf twee personen. De hotelschool onderzoekt hoe alleen uit eten in de Nederlandse horeca populair gemaakt kan worden. Wat zijn de motieven waarom mensen níet alleen uit eten gaan en wat kan de horeca doen om alleen uit eten wél aantrekkelijk te maken?

Over Resto VanHarte
Resto VanHarte is het gastvrije en betaalbare buurtrestaurant waar ontmoetingen centraal staan. Resto VanHarte biedt buurtgenoten uit diverse culturen, generaties en religies een warm en dynamisch platform voor het leggen van nieuwe contacten. Dat is hard nodig, want 1 op de 3 Nederlanders voelt zich eenzaam. Samen met buurtprofessionals, zoals de wijkagent, maatschappelijk werker en dominee, doorbreekt Resto VanHarte het sociaal isolement en bundelt buurtkracht. Resto VanHarte biedt gasten, vrijwilligers en stagiairs kansen om aan het werk te gaan. Resto VanHarte is een professionele organisatie zonder winstoogmerk en wordt mogelijk gemaakt door donateurs, sponsors en vrijwilligers. Dankzij hen en de samenwerking met bedrijven en de overheid weet Resto VanHarte in ruim 25 buurtrestaurants jaarlijks meer dan 85.000 maaltijden op tafel te zetten. www.restovanharte.nl

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht