Ingezonden persbericht


Den Haag, 24 november 2011

Haagse Gender Concerns International observeert Marokkaanse verkiezingen

60 Vrouwen kandidaat voor Marokkaans parlement

Morgen vinden de eerste Marokkaanse parlementsverkiezingen plaats sinds de in juli goedgekeurde nieuwe grondwet. Slecht 9% van de kandidaten voor een parlementszetel is vrouw. Ondanks de ook positieve democratische ontwikkelingen in Marokko, vindt het Haagse Gender Concerns International dit relatief geringe aantal van 60 vrouwelijke kandidaten teleurstellend.

Gender Concerns International neemt de verkiezingen waar vanuit het oogpunt van gendergelijkheid. Volgens directeur Sabra Bano is er "nog veel werk aan de winkel" voor vrouwen- en mensenrechtenorganisaties in Marokko. Directeur Driss El Yazami van het Marokkaanse National Council for Human Rights, die de verkiezingswaarnemers van Gender Concerns International heeft uitgenodigd, deelt de zorg van mevrouw Bano. Toch legt hij de nadruk op de positieve ontwikkelingen. "De Arabische lente heeft het democratisch proces dat in Marokko al enkele jaren geleden begon, eigenlijk alleen maar versneld". El Yazami benadrukt dat vrouwen en jongeren volgens hem het meest profiteren van de democratische veranderingen. Verder geeft hij aan dat 80% van de parlementskandidaten nieuwkomers zijn, hoewel de leiding van de politieke partijen volgens hem nog wel in handen is van de oude politieke elite.

Voor Gender Concerns International is het de tweede waarnemersmissie in korte tijd. Vorige maand stuurde zij nog een missie naar de verkiezingen in Tunesië.

Gender Concerns International ondersteunt vrouwen wereldwijd in het opeisen van een rol als "agents of change". Momenteel is de organisatie actief in onder meer Afghanistan, Pakistan, Zuid-Soedan en de MENA regio (Tunesië, Egypte. Jemen, Libië).