Ingezonden persbericht


Zwolle, 24 november 2011

Succesvolle rijvaardigheidstrainingen voor motorrijders in West-Overijssel, ook in 2012

Het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel (ROVO) heeft de afgelopen maanden in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) motorrijvaardigheidstrainingen georganiseerd omdat uit de ongevallencijfers blijkt dat motorrijders een relatief hoog risico lopen om ernstig gewond te raken of te overlijden bij een verkeersongeval. Het doel van de training is het verhogen van de rijvaardigheid en dat de motorrijder zich meer bewust wordt van de risico's. De trainingen zijn gesubsidieerd door de provincie Overijssel.

De belangstelling voor de training is groot. In het voorjaar van 2011 hebben er 140 deelnemers de training gedaan. In de zomer heeft de provincie Overijssel extra geld uitgetrokken om de wachtlijst weg te werken waardoor nog eens 50 extra trainingsplaatsen beschikbaar kwamen. Hierdoor hebben er 190 deelnemers mee kunnen doen. De laatste trainingsdag heeft eind oktober plaatsgevonden. De training in West-Overijssel kost rond de ¤ 240,- maar de deelnemer betaalt slechts ¤ 50,-.

Door de grote belangstelling en de zeer positieve waarderingen van de deelnemers heeft de provincie Overijssel besloten om dit project ook in 2012 weer uit te voeren via het ROVO. Het gaat hierbij om deelnemers uit de West-Overijsselse gemeenten. Regio Twente heeft besloten de motorvaardigheidstrainingen weer via de Twentse gemeenten aan te bieden.

Het eerste 'mooi weer weekend' in het voorjaar betekent helaas vaak ook dat de eerste motorslachtoffers weer te betreuren zijn. Menig motorrijder stapt weer met het zelfde gevoel op de motor als waarmee hij voor de winter gestopt is. Uit onderzoek blijkt echter dat veel vaardigheden zijn weggezakt en dat je jezelf dus de nodige tijd moet geven om weer op niveau te komen. Datzelfde geldt voor de automobilisten, want motorrijders zijn een hele periode weg geweest uit het straatbeeld. Ook zij moeten er weer even aan wennen om alert te zijn op de toch al kwetsbare motorrijder. Een uit enthousiasme veel vergeten onderwerp is de motor zelf. Ook deze heeft de nodige aandacht na de lange winterstalling nodig. Werkt alle verlichting nog, zijn de banden nog in goede conditie en op de juiste spanning? Eenvoudige aandachtspunten, maar die wel een leven kunnen redden!

Gedeputeerde Gerrit Jan Kok: "Ook ik ben zo'n mooi weer rijder. Nadat mijn motor een aantal maanden stil heeft gestaan begint het bij het 'eerste mooi weer weekend' te kriebelen om te gaan rijden. Dan is het toch altijd weer even wennen. Maar ook voor de automobilisten blijkt dat het weer wennen is aan de motorrijder op de weg. Goed zichtbaar zijn als motorrijder is dan ook van groot belang. Daarom ondersteunen wij de rijvaardigheidstrainingen financieel om zoveel mogelijk motorrijders in West-Overijssel aan de training deel te kunnen laten nemen. Dat vergroot de verkeersveiligheid op onze Overijsselse wegen."