Algemene Onderwijsbond

AOb Onderwijsblad

Utrecht, 24 november 2011

Onderwijsblad nr 19 van 26 november 2011

Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van het Onderwijsblad, nummer 19 van 26 november 2011, dat aanstaande zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd.

Coververhaal: Sinterklaas, geliefd en gevreesd

Voor kinderen is de sinterklaastijd ingewikkeld (bestaat hij nu wel of niet?), spannend (doet hij wat in mijn schoen of niet?) en bovenal leuk (liedjes zingen, pepernoten eten!). Op sommige scholen komt hij aan in een sportauto of landt hij met een luchtballon. Het advies van de experts? "Houd het simpel, het is allemaal al spannend genoeg."

De taal van Marja

Marja van Bijsterveldt is bijna een jaar minister en verdedigt komende week haar eerste eigen Onderwijsbegroting. Een portret van een minister die het verschil wil maken.

Omstreden beleggingspool

Schoolbesturen namen jarenlang in strijd met de regels van het ministerie van Onderwijs deel aan een Limburgse beleggingspool. De stichting die ze hun geld in beheer gaven, staat namelijk nergens onder financieel toezicht. En de inleg is niet in alle omstandigheden gegarandeerd, ondervond een van de besturen. De pool wordt sinds vorig jaar ontmanteld. De Onderwijsinspectie ziet erop toe.

Het failliet van de brede school?

De brede school gold jarenlang als dé school van de toekomst. Nu wordt er in verschillende gemeenten flink op bezuinigd. Een trendbreuk? Welnee, zeggen experts optimistisch. Een mooie gelegenheid om het kaf van het koren te scheiden.

Onderzoek: Kleine klassen verdienen zichzelf terug

Investeren in kleine klassen is geen weggegooid geld. Zweeds onderzoek toont aan dat leerlingen uit kleine klassen later beter verdienen en dus meer belasting gaan betalen. Het 'terugverdieneffect' kan oplopen tot 20 procent. Een goudmijn.

Hoe homovriendelijk is de school?

In de wereld van tieners (en niet alleen daar) is heteroseksualiteit de norm. Als jongeren ontdekken dat ze niet aan die norm voldoen, kan dat een heel onveilig gevoel geven. Niet in het minst omdat ze regelmatig het slachtoffer zijn van homo-agressie.

Nieuws: 'Leraren drukker dan verkeersleiders'

Het volgende nummer van het Onderwijsblad verschijnt op zaterdag 10 december.

Algemene Onderwijsbond