Ingezonden persbericht


Chronische darmziekte houdt mensen niet aan de kant Mevrouw Annemarie Jorritsma neemt de onderzoeksresultaten in ontvangst.

Woerden 24 november 2011 - Mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa zijn net zo vaak actief op de arbeidsmarkt als andere Nederlanders. Wel werken ze minder vaak fulltime en heeft het merendeel meer of minder last van de ziekte bij het werk als gevolg van vermoeidheid, stress of spanning. Deze uitkomsten werden op 24 november uitgereikt aan Annemarie Jorritsma op het VNG Divosa najaarscongres. Zij heeft als voorzitter van de Vereniging Nederlandse gemeenten te maken met veel medewerkers binnen de lokale gemeenten, waaronder ook veel chronisch zieken.

'Niet alleen mensen met een chronische darmziekte, maar een groot deel van alle chronisch zieken wil graag en hard werken', aldus Tineke Markus, directeur van de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN). 'Dit kunnen zij optimaal als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Flexibele werktijden, werk dicht bij huis en thuis werken zijn de meest genoemde vormen van ondersteuning die nodig zijn om (weer) betaald werk te kunnen doen'. Een ander belangrijk punt is de steun die zij krijgen van de leidinggevenden. Mw. Jorritsma herkent dit zeker: 'Praten met je medewerkers, je verdiepen in de ziekte en gezamenlijk kijken naar oplossingen of aanpassingen zorgen voor meer tevredenheid in het werk en minder verzuim en/of uitval'.

De uitkomsten van het onderzoek zijn voor de CCUVN aanleiding om de werkgevers in 2012 te benaderen en hen te wijzen op de ondersteuning die zij als leidinggevenden kunnen bieden aan hun werknemers. Tineke Markus: 'Wij hopen dat de VNG als voorbeeld kan dienen voor andere organisaties.'

Tineke Markus overhandigt het rapport IBD en werk aan Annemarie Jorritsma.
---