Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 21 november 2011

Onderwerp: Nieuwe beslissing op bezwaarschrift; Natuurbeschermingswet. (GM-beslissing d.d. 18-11-2011) Kenmerk: 2011/0206282

Een pluimveehouderij te Welsum heeft in februari 2011 een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 aangevraagd voor een wijziging in zijn bedrijfsvoering. Gedeputeerde Staten hebben daarop aanvankelijk besloten dat de veehouderij daarvoor geen vergunning nodig heeft omdat de stikstofdepositie afneemt en er geen andere negatieve effecten zijn op het nabijgelegen Natura 2000-gebied. Omwonenden hebben hiertegen bezwaar gemaakt. Op 7 september 2011 heeft de Raad van State geoordeeld dat ook als sprake is van een afname van stikstof een vergunning moet worden verleend. Deze uitspraak is voor Gedeputeerde Staten aanleiding om hun beslissing te herzien en alsnog een vergunning te verlenen.

Onderwerp: Energiebesparing bij particuliere woningen - De Overijsselse aanpak 2.0 Kenmerk: 2011/0201970

De provincie Overijssel heeft de ambitie om het aandeel nieuwe energie te verhogen naar 20% in 2020. Dit doen we enerzijds door in te zetten op energieopwekking uit hernieuwbare energiebronnen en anderzijds door (fossiele) energie te besparen. Om dit te bereiken zetten we onder andere in op het realiseren van energiebesparingsmaatregelen bij 10.000 woningen in de bestaande woningbouw bij particuliere woningeigenaren. Positief effect is dat we daarmee tevens lasten verlaging bij burgers bereiken.

De Overijsselse aanpak 2.0 geeft concreet invulling aan het realiseren van energiebesparende maatregelen in 10.000 woningen. Het is tot stand gekomen na uitgebreid overleg met vertegenwoordigende partijen uit het bedrijfsleven, gemeenten, Rijk en andere betrokken organisaties, zoals Meer met Minder. Belangrijke elementen van de aanpak zijn onder andere voortzetten gemeentelijke energieloketten, lokale uitvoeringsplatformen bedrijfsleven en duurzaamheidleningen voor particuliere woningeigenaren.

Onderwerp: N18. Zienswijze op het Ontwerp-Tracebesluit N18 Varsseveld-Enschede Kenmerk: 2011/0227401

De Minister van Infrastructuur en Milieu heeft op 7 november 2011, overeenkomstig artikel 11 van de Tracéwet, het Ontwerp Tracébesluit (OTB) voor de verbetering van de N18 Varsseveld-Enschede vastgesteld. Het OTB ligt van 18 november tot 30 december 2011 ter inzage. De provincie dient een zienswijze in bij het Rijk over het OTB N18 voor 30 december 2011. Deze zienswijze is afgestemd met de regionale partners. Geconstateerd is dat de uitwerking van de OTB in lijn is met de gemaakte afspraken die hierover in het Convenant Tracebesluit N18 zijn vastgelegd. Met het Ontwerp Tracébesluit N18 is een belangrijke mijlpaal bereikt op weg naar realisatie van een verbeterde N18. Via een Statenvoorstel wordt Provinciale Staten gevraagd de provinciale zienswijze vast te stellen.

Onderwerp: Beleidsbrief inzake stand van zaken PAS Kenmerk: 2011/0209736

Gedeputeerde Staten geven in een beleidsbrief aan wat de inzet is ten aanzien van beleid, vergunningverlening en handhaving in de periode vooruitlopend op de Programmatische aanpak Stikstof (PAS): a) binnen de wettelijke mogelijkheden maximale ruimte bieden aan economische ontwikkelingen (landbouw, verkeer en industrie); b) ondernemers zoveel mogelijk zekerheid bieden voor de langere termijn; c) onomkeerbare schade aan Natura 2000 gebieden voorkomen. In de beleidsbrief geven Gedeputeerde Staten aan hoe zij hier concreet invulling aan geven. Tevens geven Gedeputeerde Staten aan wat de uitgangspunten zijn voor de inzet van Gedeputeerde Staten in de bestuurlijke fase van de Programmatische Aanpak Stikstof. Op hoofdlijn zijn de uitgangspunten voor deze inzet dat: · financiering van maatregelen moet zijn gedekt; · er moet ontwikkelruimte zijn voor provinciale projecten en landbouw; · er moet zoveel mogelijk draagvlak zijn voor maatregelen; · De Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) moet duidelijkheid bieden voor vergunningverlening en afronding van Natura 2000 beheerplannen; · daling van stikstofdepositie moet vooral worden gerealiseerd via generiek beleid.

Gedeputeerde Staten willen de vergunningverlening zo snel mogelijk laten aansluiten op de Programmatische Aanpak Stikstof. Als er voor de zomer van 2012 nog geen zicht is op vaststelling van de PAS gaan Gedeputeerde Staten het beleid voor vergunningverlening indien nodig aanpassen.

Onderwerp: Programma Wonen
Kenmerk: 2011/0210604

De woningmarkt is de afgelopen jaren snel veranderd. Dit vraagt om een nieuwe oriëntatie op de inzet van de provinciale activiteiten en instrumenten op een manier die past bij de huidige woningmarkt. We richten ons de komende jaren op de volgende onderwerpen: · ontwikkelen van regionale afspraken;
· voortzetten van de programmatische aanpak voor wonen, inclusief de huidige prestatieafspraken; · uitvoering van onze wettelijke taken op het gebied van de Huisvestingswet, waaronder het toezicht op de huisvesting van statushouders; · initiëren van en participeren in onderzoek om te anticiperen op de veranderende omstandigheden en het verdwijnen van overheidsbijdragen en zonodig op basis hiervan beleid te ontwikkelen; · ondersteunen van starters en (collectief) particulier opdrachtgeverschap.

Met deze veranderingen zijn we beter in staat om in te spelen op de veranderingen op de woningmarkt. Bovendien komen we tegemoet aan de oproep van zowel gemeenten, corporaties als commerciële partijen die met het decentraliseren van de rijkstaken een stevige invulling van de provinciale regierol wensen.

Onderwerp: Statenvoorstel voor project Zoetwatervoorziening Oost-Nederland (voorheen Klimaat en Droogte) Kenmerk: 2011/0222764

GS hebben het statenvoorstel voor het project Zoetwatervoorziening Oost-Nederland vastgesteld. In dit voorstel worden Provinciale Staten gevraagd voor het project een bedrag van ¤ 1.400.000 vanuit de reserve Kracht van Overijssel naar de bestemmingsreserve 'uitvoering Kracht van Overijssel' over te hevelen. Het Statenvoorstel zal geagendeerd worden voor de PS-vergadering van 21 december 2011. Het voorstel betreft de voortzetting van een reeds lopend project, dat zich richt op oplossingen voor de huidige en toekomstige droogteproblematiek van Oost-Nederland. Het gebied dat voor een belangrijk deel bestaat uit hoge zandgronden.

Onderwerp: Derde diverse-postenwijziging 2011; 17e wijziging van de Programmabegroting 2011. Kenmerk: 2011/0202491

Gedeputeerde Staten hebben besloten het Statenvoorstel over de Derde diverse-posten-wijziging 2011; 17e wijziging van de Programmabegroting 2011 aan te bieden aan Provinciale Staten ter behandeling in hun vergadering van 21 december 2011. Bij de vaststelling van de Programmabegroting 2011 hebben wij afspraken met u gemaakt over de doelstellingen die wij dit jaar willen bereiken, hoe wij dat gaan doen en wat dat mag kosten. Deze derde diverse-postenwijziging 2011 is bedoeld om de Programmabegroting 2011 voor de laatste keer aan te passen aan ontwikkelingen in de periode na vaststelling van de Najaarsnota 2011. Uitgangspunt is de voortgang en uitvoering van het bestaande beleid. De 15 voorgestelde wijzigingen hebben geen invloed op de afgesproken doelstellingen en taken. De wijzigingen hebben deels een budgettair neutraal karakter waarbij zowel baten als lasten met hetzelfde bedrag worden bijgesteld. Een achttal voorstellen heeft echter wel budgettaire gevolgen, wat per saldo leidt tot een toename van de algemene middelen van ¤ 180,4 miljoen en voor 2012-2015 een afname van de algemene middelen van achtereenvolgens ¤ 3,8 miljoen, ¤ 2,9 miljoen, ¤ 2,9 miljoen en ¤ 2,8 miljoen. Het grootste effect wordt veroorzaakt door de door Publiek Belang Elektriciteitsproductie B.V. en Cross Border Leases vennootschap B.V. uitgekeerde interim-dividenden, die leiden tot een toename van ¤ 174,8 miljoen in 2011 en een meerjarige afname van jaarlijks ¤ 2,7 miljoen.

Onderwerp: Vragen Statenleden na.v. Commissiebehandeling 9 november 2011 ADT Kenmerk: 2011/0232615

GS beantwoordt door middel van een brief aan PS de - deels technische - vragen die in de Commissievergadering van 9 november 2001 met betrekking tot de Gebiedsontwikkeling luchthaven Twente e.o. zijn gesteld.

Onderwerp: Proces Jaarverslag 2011
Kenmerk: 2011/0232032

GS heeft de opzet en de planning van het Jaarverslag 2011 vastgesteld. Via het jaarverslag 2011 wordt verantwoording afgelegd over de prestaties in 2011. De verantwoording is gebaseerd op de Programmabegroting 2011.

Onderwerp: Zienswijze ontwerpbestemmingsplan Lodiek Landen 2 Hertme, gemeente Borne Kenmerk: 2011/0210577

Gedeputeerde Staten dienen een zienswijze in op het ontwerpbestemmingsplan 'Buitengebied Borne, Lodiek Landen 2 Hertme' van de gemeente Borne. De reden hiervoor is dat de oprichting van een nieuw bouwperceel ten behoeve van de uitbreiding van een bestaande intensieve veehouderij op diverse onderdelen strijdig is met het provinciale beleid zoals vastgelegd in de Omgevingsvisie Overijssel en de Verordening Overijssel 2009.




Provincie Overijssel