Ingezonden persbericht


Nu ook budgettrainingen op Hogeschool Inholland

Financieel educatieprogramma 'Slim Studeren = Geld Beheren' breidt uit naar Inholland

Rotterdam, 24 november 2011 - Op Inholland Rotterdam is het startschot gegeven van het financieel educatieprogramma 'Slim Studeren = Geld Beheren'. Vier studenten zijn opgeleid door het Nibud, om de komende maanden budgettrainingen te verzorgen voor hun medestudenten.

Om 12.30uur werd het educatieprogramma Slim Studeren = Geld Beheren officieel geopend door Eric Westhoek, vestigingsdirecteur van Inholland Rotterdam. Ter ere van de opening konden studenten al hun financiële vragen stellen tijdens het open inloopspreekuur van Nibud. Daarnaast konden studenten uit het hele land hun vragen insturen via info@studerengeldbeheren.nl. Onder alle vragen is een maand extra studiefinanciering verloot, om een student een financieel steuntje in de rug te geven.

Vier Inholland-studenten zijn door het Nibud opgeleid tot studenttrainers om de komende twee maanden budgettrainingen te geven op hun hogeschool. De kracht van het programma zit in de peer-to-peer aanpak, waarbij studenten elkaar meer leren over slim budgetbeheer. Solange Mallee, studente Sociaal Juridische Dienstverlening, is een van de studenttrainers op Inholland: "Ik zie in mijn omgeving veel studenten die extra geld lenen, zonder dat ze dit besteden aan hun studie. Via de budgettrainingen wil ik het belang van slim budgetbeheer benadrukken, om te voorkomen dat studenten afstuderen met een onnodige schuld."

Volgens cijfers van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is de gemiddelde studentenschuld sinds 2004 met meer dan 80 procent toegenomen, van 7.939 euro naar 14.657 euro in 2011. En de verwachting is dat dit in de komende jaren alleen maar verder zal stijgen. Annemarie Koops, woordvoerder bij het Nibud: "We merken dat studenten weinig kennis hebben over studieleningen en met vragen blijven zitten. Het spreekuur geeft studenten de mogelijkheid om alle onduidelijkheden omtrent lenen en budgetbeheer weg te nemen."

Het financiële educatieprogramma 'Slim Studeren = Geld Beheren' is in 2010 opgezet om studenten bewust te maken van het belang van verstandig budgetbeheer en ze praktische tips te geven hoe ze slim om kunnen gaan met hun geld. In de vorm van gratis budgettrainingen informeren studenttrainers die opgeleid zijn door het Nibud, hun medestudenten over slim budgetbeheer. Hierbij laten ze onder andere zien wat de gemiddelde student te besteden heeft en hoe ze onnodige schulden kunnen voorkomen of beperken. Slim Studeren = Geld Beheren is reeds in zes studentensteden actief, te weten Leiden, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, Groningen en Nijmegen.

MasterCard, initiatiefnemer en facilitator van 'Slim Studeren = Geld Beheren' is erg blij met de uitbreiding naar Hogeschool Inholland. Marcel Roelants, General Manager Benelux bij MasterCard Europe: "We vinden het heel belangrijk dat studenten inzicht hebben in hun uitgaven en daarbij bewust en verantwoordelijk omgaan met onze producten." Voor meer informatie zie www.studerengeldbeheren.nl