Gemeente De Wolden

Zuidwolde, 23 november 2011


ID-kaart voor jongeren tot 14 jaar per 1 januari 2012 fors duurder

De Wolden attendeert ouders hier persoonlijk over en verruimt tijdelijk haar openingstijden

De Rijksoverheid verhoogt het jeugdtarief voor jeugdidentiteitskaart van E 9,20 naar E 30,00. Reden voor deze verhoging is het feit dat veel meer jongeren de identiteitskaart aanvragen dan bij de invoering was voorzien. De jeugdidentiteitskaart kost tot 1 januari 2012 E 9,20 in De Wolden. Om ouders de kans te geven om met hun kind nog in 2011 een identiteitskaart tegen het lage tarief aan te vragen zijn de openingstijden van de Gemeentewinkel verruimd. De gemeente heeft ouders en verzorgers van twaalfhonderd kinderen hierover aangeschreven.

Verantwoordelijk wethouder Jan ten Kate: "We ontkomen niet aan deze verhoging. Wel bieden we inwoners de mogelijkheid om tijdens de verruimde openingstijden de jeugdidentiteitskaart tegen de lage kosten aan te schaffen. We bieden deze service graag aan onze klanten, omdat we de kwaliteit van onze dienstverlening hoog in het vaandel hebben staan."


Bijschrijving in paspoort vanaf 26 juni 2012 niet meer geldig

Daarnaast geldt dat vanaf 26 juni 2012 het bijschrijven van een kind in een paspoort niet meer mogelijk is. Alle kinderen moeten dan als ze naar het buitenland reizen over een eigen reisdocument beschikken. De geldigheid van alle kinderbijschrijvingen en kinderstickers vervalt per deze datum. Het vervallen van de kinderbijschrijving heeft geen gevolgen voor de geldigheid van het paspoort van de ouder zelf.


Vanaf 28 november extra openstelling Gemeentewinkel

De gemeente heeft de ouders en verzorgers van twaalfhonderd kinderen aangeschreven. Het betreft met name kinderen die zijn bijgeschreven in een paspoort van de ouders of kinderen zonder ID-kaart of paspoort.

Om ouders de kans te geven om met hun kind nog in 2011 een identiteitskaart aan te vragen zijn de openingstijden van de Gemeentewinkel vanaf maandag 28 november verruimd.

Wanneer is de Gemeentewinkel open?
Onderstaand een totaaloverzicht wanneer de Gemeentewinkel open is (de verruiming geldt met name voor de maandag-, dinsdag-, en donderdagmiddag).
. Maandag, dinsdag en donderdag van 08.30 - 13.30 uur en van 15.00 - 17.00 uur;
. Op woensdag doorlopend van 08.30 - 20.00 uur;
. Op vrijdag van 8.30 tot 13.30 uur.

De gemeente hanteert deze verruimde openingstijden tot en met 30 december 2011. Advies is om niet te wachten met het indienen van een aanvraag. Met name in de laatste week van het jaar (kerstvakantie) kunnen de wachttijden fors oplopen. De extra openingstijden zijn specifiek voor het aanvragen van een reisdocument.


Legitimatieplicht

Vanaf 14 jaar geldt in Nederland de legitimatieplicht. Dit betekent dat iedereen vanaf de leeftijd van 14 jaar zich moet kunnen legitimeren.