Museon Den Haag

24 november 2011

Jonge schrijftalenten in Museon getrakteerd op sledehondentocht

Vandaag heeft in het Haagse Museon en op het Scheveningse strand, de presentatie van het boek IJsbarbaar plaatsgevonden. Ruim 60 kinderen uit groep 7 en 8 van de Duinoordschool uit Den Haag woonden de lancering bij. Ze luisterden hoe de schrijver, Rob Ruggenberg, voorlas uit eigen werk. Elk fragment werd gevolgd door een speedcollege over Groenland door Museonconservator Diederik Veerman. De aanwezige leerlingen kropen vervolgens zelf in de huid van schrijver. Bij een persoonlijk gekozen foto uit de interactieve expositie Roots 2 Share, een tentoonstelling over Groenland, bedacht elk van hen een gek, ontroerend of spannend verhaal. De twee allerbeste schrijvers, Job Heemskerk (10 jaar) en Noortje Visser (11 jaar), namen direct na afloop hun prijs op het Scheveningse strand in ontvangst: een heuse sledehondentocht door de branding van de Noordzee. Even leek Groenland wel heel dichtbij...

IJsbarbaar is een historisch avonturenverhaal over hoe een door Hollandse walvisvaarders ontvoerde Groenlandse jongen, Nunôk, probeert te overleven in het Nederland van de zeventiende eeuw. Het verhaal is fictief, maar is gebaseerd op historische feiten. Zo heeft een Groenlandse Inuit in 1624 werkelijk een jachtdemonstratie op de Haagse Hofvijver gegeven.

Roots 2 Share is een interactieve tentoonstelling in het Museon waar de Groenlandse en Nederlandse bevolking aan mee kunnen blijven bouwen. Zowel in de zaal als via internet (www.roots2share.nl) kunnen bezoekers persoonlijk commentaar schrijven bij historisch en actueel foto- en filmmateriaal uit Groenland. De foto's zijn o.a. gemaakt door Jeroen Toirkens in 2009 en Noortje Nooter in 1967. Tijdens de lancering kreeg Noortje (inmiddels 79) het eerste exemplaar van IJsbarbaar overhandigd door de auteur, Rob Ruggenberg. Het project Roots 2 Share is een samenwerking van het Museon met Museum Volkenkunde in Leiden alsmede twee Groenlandse musea.

De twee winnende verhalen:

Verhaal van Noortje Visser, groep 8 Duinoordschool, Den Haag. Geschreven bij een foto van Jeroen Toirkens, Oost-Groenland, 2009.

Verhaal van Job Heemskerk, groep 7, Duinoordschool, Den Haag. Geschreven bij een foto van Jeroen Toirkens, Oost-Groenland, 2009.

MUSEON
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
www.museon.nl