Stichting Aids Fonds

24 november 2011

Aidsbestrijding in ontwikkelingslanden in crisis


- Wereldwijd Fonds voor aidsbehandeling geconfronteerd met tekort aan geld

- Donorlanden laten het afweten

- Mensen met hiv in toekomst geen toegang meer tot levensreddende behandeling

Als direct gevolg van teruglopende financiering van donorlanden, kan het Global Fund to fight Aids, TB and Malaria de komende jaren geen nieuwe programma's meer financieren. Ook bestaande programma's lopen gevaar. Hierdoor komt het succes van aidsbestrijding in ontwikkelingslanden onder druk te staan. Het Global Fund is wereldwijd de grootste financier van levensreddende hiv-behandeling.

Succes van aidsbestrijding onder druk
Eerder deze week maakte UNAIDS (de VN instelling voor aidsbestrijding) nog bekend dat momenteel juist een record aantal mensen met hiv op behandeling is. Dankzij deze behandeling kunnen zij in de meeste gevallen weer een gezond leven leiden, werken en voor hun kinderen zorgen. Bovendien blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek dat mensen met hiv die onder behandeling zijn, veel minder kans hebben om het virus aan anderen over te dragen. Dit succes komt nu onder druk te staan als gevolg van donorlanden die niet, of te laat, hun bijdrage overmaken aan het Global Fund. Hiermee dreigt de internationale afspraak om in 2015 ruim 15 miljoen mensen op hiv-behandeling te hebben onhaalbaar te worden.

Directe gevolgen voor mensen met hiv
Verschillende donorlanden geven als gevolg van economische crisis minder geld uit aan ontwikkelingssamenwerking. Dit heeft directe gevolgen voor mensen met hiv in ontwikkelingslanden. Volgens Artsen Zonder Grenzen krijgen in verschillende Afrikaanse landen mensen met hiv die aan behandeling moeten beginnen, nu de boodschap dat ze op een wachtlijst staan. De organisatie verwacht ook dat mensen die nu hiv-behandeling ontvangen, binnenkort het risico lopen dat hun levensreddende medicijnen niet meer beschikbaar zijn.

Rol van Nederland
Staatssecretaris Knapen voor Ontwikkelingssamenwerking heeft deze week besloten zijn geplande bezuiniging op internationale aidsbestrijding en seksuele gezondheid ongedaan te maken. STOP AIDS NOW! en Aids Fonds zijn hier erg blij mee en roepen de staatssecretaris op om andere donorlanden aan te sporen zijn voorbeeld te volgen. Wat betreft het Global Fund komt Nederland haar belofte na door dit jaar EUR 55 mln bij te dragen. Een zelfde is toegezegd voor 2012 en 2013.