D66


donderdag 24 november 2011

Europees Verdrag moet op de schop

D66-Kamerlid Gerard Schouw roept vandaag het kabinet op om zich voor een nieuw Europees Verdrag in te zetten. Een ingrijpende verdragswijziging is nodig om de eurocrisis structureel te kunnen aanpakken. Minister De Jager (CDA, Financiën) reageert positief op de oproep van D66. Schouw: "Wij moeten grote stappen zetten om de Europese schuldencrisis op te lossen. Democratische controle en harde begrotingsafspraken vormen de basis van een gezonde en stabiele eurozone." Vandaag werd ook bekend dat Duitsland en Frankrijk met voorstellen komen tot een verdragswijziging.

Sterkere afspraken

Schouw wijst minister De Jager erop dat zonder sterkere economische en politieke afspraken het voortbestaan van de euro in gevaar komt. "De Europese Commissie en de Europese Raad willen de controle op de begrotingen versterken. En dat is goed. Daarvoor is een slagvaardig en democratisch bestuur van de Europese Unie nodig. Waarbij de Europese Commissie meer bevoegdheden heeft en de Europese Raad niet de besluiten weer kan wijzigen of afzwakken," aldus het D66-Kamerlid.

Democratische controle

In het nieuwe Verdrag zou wat D66 betreft de democratische controle centraal komen te staan. Schouw vindt het opmerkelijk dat democratisch gekozen vertegenwoordigers bijvoorbeeld een niet functionerende commissaris nog niet weg kunnen sturen. "De Europese Unie wordt verlamd door veto's, nationale belangen en achterkamertjes. De eurocrisis is vooral een politieke crisis. De oplossing moet dan ook politiek zijn," zegt de sociaal-liberaal.