Waterschap Zuiderzeeland


in 2012 omlaag

Tarieven Waterschap Zuiderzeeland in 2012 omlaag

De Algemene Vergadering van Waterschap Zuiderzeeland heeft de meerjarenbegroting 2012-2015 en de tarieven voor 2012 vastgesteld. In 2012 worden de tarieven verlaagd. De daaropvolgende jaren zal sprake zijn van een geleidelijke ontwikkeling van de tarieven. Dit wordt bewerkstelligd door scherper te begroten en door het inzetten van de reserves.

Door de positieve resultaten van de afgelopen drie jaar zijn bij Waterschap Zuiderzeeland reserves ontstaan. Bij de behandeling van de begroting 2011 is door de Algemene Vergadering aangegeven dat het college van dijkgraaf en heemraden naar mogelijkheden moest zoeken om de oplopende begrotingsomvang vanaf het jaar 2012 af te vlakken en om een deel van de opgebouwde reserves terug te laten vloeien naar de belastingbetaler.

Eenmalige verlaging van tarieven

Dit betekent voor 2012 ten opzichte van 2011 een lastenverlichting van globaal 9% voor agrarische bedrijven en 6% voor industriële bedrijven. Voor huishoudens gaan de lasten in totaal ongeveer 6% á 7% omlaag. Daarna zullen de tarieven zich gelijkmatig ontwikkelen.

Inzet reserves

De reserves worden ook ingezet voor de dekking van de bijdrage aan het Hoog Water Beschermingsprogramma (HWBP) en het wegvallen van de provinciale bijdrage voor de muskusrattenbestrijding. Dit zijn beide extra lasten die een gevolg zijn van het Bestuursakkoord Water. Met deze nieuwe opdracht is echter geen financiële compensatie gemoeid. De waterschappen moeten de kosten zelf opbrengen. Daarnaast worden ook reserves ingezet om duurzame oevers versneld aan te leggen. In totaal wordt een bedrag van 10,5 miljoen euro in vier jaar uit de reserves benut voor tijdelijke taken en voor tariefdemping. Hierdoor is de neerwaartse bijstelling in 2012 en de geleidelijke ontwikkeling daarna mogelijk.

Scherper begroten

Door het scherper begroten is nu een Meerjarenbegroting 2012-2015 vastgesteld die 8,9 miljoen euro lager uitvalt dan vorig jaar nog werd voorzien.