D66

donderdag 24 november 2011

Extra steun voor Internationaal Strafhof

Een initiatief van D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold om extra steun te geven aan het Internationaal Strafhof in Den Haag is tijdens de begrotingsbehandeling van Buitenlandse Zaken door minister Rosenthal omarmt. Pechtold deed samen met CDA en VVD een voorstel waarin werd vastgelegd dat Nederland een goed gastheer dient te zijn voor het Strafhof en daarom verder moet kijken dan alleen de internationale verplichtingen. "De minister noemde mijn voorstel 'misschien een dure motie', daarmee verwijzend naar de extra bijdrage waartoe de Kamer hem oproept, maar kon er gelukkig mee leven", aldus Pechtold, tevens buitenlandwoordvoerder voor zijn partij.

Bekoelde relatie

Volgens dagblad Trouw, dat een half jaar onderzoek verrichte bij het Internationaal Strafhof, is de relatie tussen het Internationaal Strafhof en Nederland recentelijk bekoeld. Bij de oprichting van het Strafhof in juli 2002 zegde Nederland toe de huur voor tien jaar te betalen. Die termijn loopt volgend jaar af. Vanaf dat moment zullen landen die partij zijn bij het Statuut van Rome de kosten van huisvesting samen moeten betalen. De huisvestingskwestie staat op de agenda van de jaarvergadering van verdragsstaten die in december in New York bijeen zijn. Als het hof niet meer krijgt dan de huidige 104 miljoen, wachten harde bezuinigingen. Volgens Pechtold is het onwenselijk als het zou uitlopen op bezuinigingen op het Strafhof: "Het gebouw waar het Hof nu zit, barst bijna uit zijn voegen. Het nieuwe gebouw is pas in 2015 klaar. Ik ben verheugd dat de minister heeft toegezegd zich maximaal in te spannen om aan de behoeften van het Strafhof tegemoet te komen, en in het kader van goed gastheerschap zich in te zetten voor een substantiële extra bijdrage van Nederland."

Internationale Stad van Vrede en Recht

Pechtold onderstreept in zijn voorstel het belang van Den Haag als internatonale stad van Vrede en Recht. "In Den Haag werken 131 internationale instellingen. Behalve het Internationaal Strafhof gaat het dan onder andere om het Joegoslavië Tribunaal en het Internationaal Gerechtshof. Ruim 14.000 medewerkers zetten zich iedere dag in vrede,veiligheid en het internationale recht. Daar moeten wij trots op zijn", aldus Pechtold.