Vitens


Zachter water uit de kraan in West-Betuwe

Utrecht, 24 november 2011 - Vanaf eind november komt er in de gemeenten Neerijnen, Geldermalsen, Lingewaal, Zaltbommel en Maasdriel zachter water uit de kraan. Drinkwaterbedrijf Vitens neemt dan een onthardingsinstallatie in het nieuwe drinkwaterproductiebedrijf Kolff bij Waardenburg in gebruik. Met de nieuwe installatie wordt het van nature aanwezige kalk grotendeels uit het water gehaald. Hierdoor daalt de hardheid van het water in de genoemde gemeenten geleidelijk naar een waarde tussen de 6,1 en 9,5 °DH.

Van hard naar zacht
Het water dat in Neerijnen, Geldermalsen en Lingewaal uit de kraan komt is van nature vrij hard. Dat komt omdat het grondwater dat Vitens bij Waardenburg wint en tot drinkwater zuivert veel kalk bevat. Via een zogenaamde onthardingsinstallatie wordt de kalk vanaf nu gedeeltelijk uit het water gehaald. Het inregelen van de installatie neemt een aantal maanden in beslag. Dit betekent dat de waterhardheid in Neerijnen, Geldermalsen en Lingewaal geleidelijk aan daalt van 14°DH (Duitse Hardheid) naar een waarde van 6,1 °DH in februari 2012.

Ook in de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel daalt de hardheid van het water. Deze gemeenten krijgen deels water uit productiebedrijf Kolff en deels uit productiebedrijf Velddriel via de watertoren van Zaltbommel, waardoor de hardheid uitkomt op gemiddeld 9,5 °DH in februari 2012. Momenteel werkt Vitens ook aan de uitbreiding van de onthardingsinstallatie in het productiebedrijf Velddriel. Naar verwachting wordt de nieuwe installatie halverwege 2013 in gebruik genomen. Dit betekent dat de waterhardheid in gemeenten Zaltbommel en Maasdriel vanaf dan een stabiele waarde van ongeveer 6,1°DH heeft.

Een gevolg van zachter water is dat er minder snel kalkaanslag ontstaat op sanitair en verwarmingselementen. Ook is er minder onthardingszout en (af)wasmiddel nodig. Goed voor het milieu én voor de portemonnee.

Historie
Productiebedrijf Kolff in Waardenburg is genoemd naar Mr. W.M. Kolff (1882-1944), burgemeester van Deil en in de jaren dertig van de vorige eeuw een van de grondleggers van Waterleiding Maatschappij Gelderland (WMG), een voorloper van drinkwaterbedrijf Vitens. Toen het productiebedrijf in 1958 werd geopend was dit het grootste van het rivierengebied. Na ruim 50 jaar trouwe dienst was het productiebedrijf aan vernieuwing toe. Daarom heeft Vitens in totaal 15 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van een nieuw bedrijf naast het huidige gebouw. In de nieuwe situatie wordt er 6 miljoen m3 drinkwater geproduceerd; 2 miljoen meer dan voorheen.

Journalisten kunnen naar aanleiding van dit persbericht contact opnemen met de woordvoerders van Vitens via 088 884 7444.

Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. We leveren topkwaliteit drinkwater aan 5,4 miljoen mensen en bedrijven in de provincies Flevoland, Fryslân, Gelderland, Utrecht en Overijssel en gemeenten in Drenthe en Noord-Holland. Met circa 1.700 medewerkers, 100 productiebedrijven en een leidingnet van 47.500 kilometer wordt jaarlijks 350 miljoen m^3 water geleverd. De jaaromzet bedraagt ongeveer 450 miljoen euro. De aandelen van Vitens zijn voor 100% in handen van lokale en regionale overheden.