Gemeente Rijnwoude moet Polenhotel ontruimen van de rechter


HAZERSWOUDE-RIJNDIJK, 20111124 -- Na 2 jaar strijd met Gemeente Rijnwoude heeft Actiecomité MijnGroenendijk gelijk gekregen van de rechter om het voormalig hotel ‘Hotel Groenendijk’ in buurtschap Groenendijk, dat is ingericht voor permanente huisvesting van arbeidsimmigranten, te ontruimen. De meervoudige kamer van de Rechtbank in Den Haag heeft korte metten gemaakt met de argumenten van de gemeente. Hierdoor is een precedent geschapen voor honderden vergelijkbare locaties in Nederland en de omwonenden die met de lokale overheid eenzelfde probleem hebben.

Overheden gaan niet snijden in eigen vlees. Daar is een slager voor nodig en die is gevonden in het vonnis van de rechtbank Den Haag. Ondanks dat partijen een hoger beroep kunnen aangaan, wordt deze uitspraak gevierd in de gemeente Rijnwoude.

Bestuurlijke onmacht
Bij veel kleine lokale overheden is het ‘onder ons-netwerk’ erg sterk. Ga je niet kaarten met een wethouder, dan krijg je niets voor elkaar. Zo ook bij Gemeente Rijnwoude. Als buitenstaander wordt je daar soms moedeloos van. Preken voor eigen parochie is meer dagelijkse kost dan uitzondering. Besluiten worden genomen en de eindverantwoordelijke mag daar dan zelf weer over beslissen.

De bewoners van Groenendijk menen dat de gemeente er alles aan gedaan heeft om haar burgers monddood te maken en dat zaken die intern staan te pruttelen niet door de buitenwereld geproefd mogen worden. Zo zijn zij in de procedure tegen de gemeente gestuit op het verdoezelen van bewijsmateriaal en met terugwerkende kracht aangepaste plannen. Tevens hebben zij diverse malen beroep gedaan op de wet openbaar bestuur. Daarnaast wordt er op alle vlakken gelogen en bedrogen door de gemeente.

Actiecomité MijnGroenendijk is van mening dat als je een procedure met zulke overtuigende cijfers wint het verantwoordelijke bestuur binnen de gemeente moet vetrekken. Dit gaat dan specifiek over Burgemeester A. Latenstein, hoofd juridische zaken Dhr. R.M. Klerks en Dhr. mr I.J.L. Leuven en Dhr. A. Bink.

Een gemeentelijk bestuur moet er zijn voor haar burgers en niet voor de commerciële belangen van enkele personen en of bedrijven.

Het actiecomité begrijpt dat deze uitspraak verstrekkende gevolgen kan hebben voor talloze locaties door heel Nederland. Hierdoor zijn bedrijven, die de huisvesting voor haar medewerkers goed proberen te regelen, de dupe van de hele situatie.

Actiecomité MijnGroenendijk heeft zich tegen de gemeente opgesteld en wil niet op de discussie ingaan of arbeidsimmigranten nodig zijn of niet. Voor deze instroom dient zowel de nationale als lokale overheid goede voorzieningen te treffen en die kan dit niet op de schouders laten rusten van inwoners, zoals nu overwegend het geval is.

Zie de tekst van het vonnis, zaaknummer AWB 11/24/29, op http://www.opennieuwsbank.nl/pers/UitspraakMijnGroenendijk.pdf