KRO

KRO's Goudmijn: Mijn broertje kwam met de post.

Uitzenddatum: 25/11/2011

In het kader van de Maand van de Spiritualiteit in KRO's Goudmijn op vrijdag 25 november (om 19.20 op Nederland 2) aandacht voor het thema Leef! Met een verhaal van een overlever. In januari is het 50 jaar geleden dat bij Harmelen twee treinen met hoge snelheid frontaal op elkaar botsten. Bob Kradolfer overleefde deze grootste treinramp in de Nederlandse geschiedenis . Een ramp die bekend is bij weinig Nederlanders maar voor Bob nog altijd op zijn netvlies staat. Bob ging die dag om onverklaarbare redenen - geheel tegen zijn gewoonte in- in de achterste wagon zitten. Nog geen half uur later worden de voorste wagons verpletterd en komen 90 mensen om en raken er velen gewond. Bob denkt dan nog dat hij zijn leven dankt aan bizar toeval maar als hij later nog 3 keer ternauwernood aan de dood ontsnapt, beseft hij dat hij een schouder vol engeltjes heeft.

"Mijn broertje kwam met de post" is het verhaal van Els Zweerink die in haar jeugd altijd een broertje had gewild. Haar ouders vinden twee meisjes genoeg maar omdat Els zo blijft doorzeuren, zorgen haar ouders voor een Foster Parents Plan kindje dat ze financieel gaan steunen. En zo krijgt Els in 1978 met de post een foto en brief van de 5-jarige Guillermo uit het door burgeroorlog geteisterde El Salvador. Een broertje op afstand. Tot zijn 18^de leven ze met hem mee maar dan verwatert het contact. Totdat ze zich 20 jaar later afvraagt, hoe zou het toch met mijn broertje zijn. Ze start een zoektocht en vindt hem. Ze besluit samen met haar moeder naar El Salvador te vliegen. En dan leert ze haar broertje pas echt kennen. Achter de vrolijke tekeningen en positieve brieven schuilt een heel ander, nooit verteld verhaal.

En in Goudmijn het verhaal van een vrouw die enorme prestaties levert maar die eigenlijk niemand kent. Annie van der Meer is een duurloper, een talent in wedstrijdwandelen en een fenomeen in de wandelwereld. Al meer dan 40 jaar loopt ze stevig door en ook nu op haar 64ste loopt ze nog dagtochten van 100 kilometer. Annie heeft maar liefst zes wereldrecords op haar naam staan en heeft inmiddels ruim drie keer de wereld rond gelopen, ruim 140.000 kilometer. Als enige vrouw heeft ze ooit de mannenafstand van de wedstrijd Parijs-Colmar gelopen. 518 kilometer achter elkaar door in slechts in 77 uur en 40 minuten. Een record sinds 1988 wat nog geen enkele vrouw haar heeft nagedaan. In Goudmijn krijgt ze van de KNBLO wandelsportorganisatie Nederland eindelijk de erkenning die ze verdient.

KRO's Goudmijn, een schat aan waargebeurde verhalen: elke vrijdagavond (19.20u) op Nederland 2 en elke vrijdagmiddag (14.00u) op Radio 5 Nostalgia.