Waterschap Aa en Maas

Handdruk'

Waterschap geeft vrijdag ferme 'Groene Handdruk'

Waterschap Aa en Maas is lid van de Een samenwerkingsverband tussen zestien Brabantse gemeenten, twee waterschappen en de provincie Noord-Brabant die werken aan een duurzame samenleving. Naast onze kerntaken (zorgen voor voldoende, veilig en schoon water) heeft het waterschap ook andere uitdagingen. Een bijdrage leveren aan biodiversiteit is er een van. Leden van de Duurzame Driehoek mogen `Groene Handdrukken' uitreiken aan burgers of instellingen die biodiversiteit middels lokale initiatieven bevorderen. De Groene Handdruk is een trofee met aanmoedigingsprijs (maximaal EUR 350,-).

Winnaars
Waterschap Aa en Maas reikt vrijdag 25 november drie Groene Handdrukken uit tijdens commissievergaderingen van het bestuur. Dit gebeurt in het district Raam (omgeving Grave / Boxmeer) en tijdens een gecombineerde vergadering van de districten Hertogswetering (omgeving Oss/ Den Bosch) en Beneden Aa (omgeving Loosbroek/ Veghel).

Raam:
Eén van de prijzen wordt uitgereikt aan Mats Tegel. Hij krijgt de prijs voor zijn werk aan de waterrijke landschapstuin op het buitenterrein van woon- en werkvoorziening De Boerderij te Reek. De andere award gaat naar Stichting Landschapsbeheer Boxmeer. Deze stichting werkt aan het herstel van poelen en rabatten in de omgeving van Boxmeer. Hertogswetering/Beneden Aa:
De gecombineerde prijs gaat naar de heer Megens uit Herpen. Hij krijgt de Groene Handdruk voor het toezicht dat hij de afgelopen 35 jaar heeft gehouden rond de Hamelspoel. De Hamelspoel is een natuurlijke verbreding van de Hertogswetering tussen Herpen en Overlangel. De Hamelspoel maakt onderdeel uit van een ecologische verbindingszone en is tevens viswater. Helaas laten sommige recreanten afval liggen nadat ze op de oever hebben vertoefd. De heer Megens houdt een oogje in het zeil, spreekt deze mensen aan en ruimt achtergebleven rommel op eigen initiatief op. De heer Megens is van plan met het geld van de Groene Handdruk materiaal aan te schaffen zoals vuilniszakken en grijpers. Op dit moment is hij met een basisschool in gesprek om kinderen mee te laten helpen.

Biodiversiteit
De afgelopen jaren wordt steeds vaker extra aandacht gevraagd voor het behoud en de bescherming van zoveel mogelijk dier- en plantensoorten. Ook waterschap Aa en Maas zet zich hiervoor in. Denk bijvoorbeeld aan het opnieuw inrichten van de Stadsdommel in 's-Hertogenbosch waarbij zoveel mogelijk ruimte voor de natuur is gemaakt. Of het project De Laarakkersche Waterleiding. Nu een bijzondere natuurstrook die landgoederen met elkaar verbindt. Meer weten over biodiversiteit en de Duurzame Driehoek? Kijk op http://www.duurzamedriehoek.nl/ en http://www.biodiversiteitbrabant.nl/