Groen!

25 november: Stop geweld tegen vrouwen

door redactie groen.be (Groen!) op 23 november 2011 in "Diversiteit", "Gezin, welzijn en zorg"

Vrijdag 25 november is het Internationale Dag tegen geweld op vrouwen. Een dag die eigenlijk niet meer zou mogen bestaan. Geen enkele vrouw zou zich ooit in haar leven verplicht hoeven te zien om te zeggen dat ze tegen de deur is aangelopen of van de trap is gevallen.

De realiteit is anders, de cijfers ronduit alarmerend. In België opende het parket vorig jaar 50.094 dossiers rond partnergeweld. Waarschijnlijk is er veel meer geweld dan in de cijfers wordt weergegeven want niet iedereen geeft geweld aan. Wereldwijd wordt tot 70% van de vrouwen ooit in hun leven geslagen, tot seks gedwongen of misbruikt. Daarmee is geweld tegen vrouwen een van de meest voorkomende misdaden ter wereld. Het komt in alle sociale klassen, in alle leeftijdsgroepen, in alle culturen voor. Het kan gaan om lichamelijk, verbaal, emotioneel, economisch geweld.

Voor Groen! is het duidelijk: geweld kan niet, ongeacht de vorm die het aanneemt, ongeacht de reden, ongeacht de dader. Daarom doet Groen! mee met de wittelintjescampagne. Daarmee engageert de partij en haar parlementsleden zich om ons nooit aan deze vorm van geweld schuldig te maken, er onze ogen nooit voor te sluiten, geen excuses te zoeken voor de daders en die daders ook aan te zetten om hulp te zoeken en de vicieuze cirkel te doorbreken.

Daarnaast zetten we ons ook actief in om naast partnergeweld actief te strijden tegen intrafamiliaal geweld, zoals gedwongen huwelijken, genitale verminking en zogenaamd eergelateerd geweld. Het proces rond de moord op Sadia Sheikh dat 21 november van start ging, is het zoveelste spijtige bewijs dat deze vorm van geweld ook hier in België vaker voorkomt dan we denken. Brussels staatssecretaris De Lille heeft daarom deze week een studie opgestart rond gedwongen huwelijken om meer inzicht in deze problematiek te verwerven.

IFRAME:
//www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fgroen.be%2Factual iteit%2FNieuwsflash--november--stop-geweld-tegen-vrouwen_2437.aspx&send =false&layout=standard&width=450&show_faces=true&action=recommend&color scheme=light&font&height=80&appId=276556572364194

Contact: Inge Jooris -