Vrije Universiteit Amsterdam

Beter in evenwicht


* Startdatum: 25-11-2011


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Motion-based Equilibrium Reprocessing Therapy. Fundamental and Clinical aspects


* Spreker: A. Mert


* Promotor: prof.dr. C.R. Leemans


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

In hoeverre zijn bewegingsziekte en ademhaling op elkaar van invloed? Kolonel-vliegerarts en revalidatiearts Agali Mert heeft dit onderzocht. In zijn proefschrift Motion-based Equilibrium Reprocessing Therapy beschrijft hij de resultaten hiervan. Hij promoveert op 25 november aan VUmc.

Hoe beïnvloeden bewegingsziekte en de ademhaling elkaar? Een disfunctionele ademhaling kan een negatieve invloed op de symptomen van bewegingsziekte hebben. Soms kan er hyperventilatie optreden, waarschijnlijk als compensatie voor het lichaam om met de misselijkmakende stimulus om te gaan. Ook is gekeken in hoeverre opheffen van krachten, die bijvoorbeeld tijdens autorijden optreden bij remmen en versnellen, het reiscomfort kunnen verbeteren. Het lijkt erop dat het gedeeltelijk opheffen van deze krachten het optreden van bewegingsziekte kan vertragen. Tevens lijkt het tijdstip van optreden van de eerste symptomen (nog zonder misselijkheid) te bepalen of personen daadwerkelijk ziek gaan worden.

Ook voor chronische evenwichtsstoornissen
Met deze kennis is onderzocht of de principes voor het ongevoelig maken van personen voor bewegingsziekte, zoals al tientallen jaren gebeurt in militair vliegmedische omgevingen, gebruikt kunnen worden voor mensen met chronische evenwichtsstoornissen door problemen met het evenwichtsorgaan. De eerste resultaten van dit onderzoek in het Militair Revalidatie Centrum in Doorn laten bij patiënten een duidelijke afname in symptomen en toename in functioneren zien. Onderzocht is ook hoe verstorende visuele stimuli de balans tijdens het lopen verstoren. Het blijkt dat mensen tijdens lopen sterk afhankelijk zijn van stabiele visuele herkenningspunten voor oriëntatie en dat bij afwezigheid hiervan het risico op vallen duidelijk toeneemt. Dit proefschrift is daarom van belang voor behandeling van mensen die bewegingsziektegevoelig zijn én voor mensen met evenwichtsstoornissen of balansproblemen van andere oorsprong.

Meer informatie over de promotie op de website van VUmc
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam