Raad voor de Rechtspraak


Debat tijdens Nacht van de Rechtsstaat

Amsterdam , 24-11-2011

De rechtsstaat staat regelmatig ter discussie. Rechters krijgen bijvoorbeeld het verwijt dat ze bevooroordeeld zijn of te soft. Op vrijdag 25 november vinden tijdens de Nacht van de Rechtsstaat in Amsterdam verschillende lezingen en debatten plaats met de betrokkenheid van de burger bij de rechtsstaat als centraal thema.

Onder de sprekers zijn minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Oud-rechter Willem van Bennekom is een van de deelnemers aan een debat over de toegenomen aandacht van de media voor de rechterlijke macht.

Theater

Volgens de initiatiefnemers van de Nacht van de Rechtsstaat worden rechtszaken steeds meer als theaterstukken gezien, inclusief een plot, `goede' en `slechte' personages en publiek. Een van de vragen is hoe de rechterlijke macht met deze ontwikkeling om zou moeten gaan.

De Nacht van de Rechtsstaat vindt plaats tussen 20.00 en 02.00 uur in Felix Meritis, Keizersgracht 324 in Amsterdam. Meer informatie op www.felix.meritis.nl.