Gemeente Súdwest Fryslân



Wethouder Sinnema geeft startsein eerste Moledei Súdwest-Fryslân


Wethouder Sinnema van de gemeente Súdwest-Fryslân geeft vrijdag 25 november om 15.30 uur het startsein voor de eerste Moledei Súdwest-Fryslân die aanstaande zondag 27 november plaatsvindt. Sinnema doet dit bij de koren- en pelmolen De Onderneming in Witmarsum.

Súdwest-Fryslân is één van de grootste molengemeenten van Nederland. Er staan 35 molens in de gemeente. Het grootste deel poldermolens in de vorm van achtkante grondzeilers. Maar je ziet hier ook boerenmuontsen, spinnekopmolens, windmotoren en tjaskers. Er zijn echter ook twee houtzaagmolens en drie korenmolens, waarvan twee molens ook in staat zijn te pellen. De allereerste Moledei Súdwest-Fryslân wordt gehouden op zondag 27 november van 11.00 tot 16.00 uur.

Geïnteresseerden kunnen aanstaande zondag zelf een malende molen bezoeken. De kracht van wind en water aan den lijve ondervinden. Wielen, assen, kammen, raderen, riemen met de natuurlijke energiebron wind, stenen aan het malen zien brengen. Een oude molen aan het werk zien, daar zijn ze voor gemaakt. Het is een indrukkwekkende gebeurtenis voor jong en oud. Beleef het zelf in één van de molens die Súdwest-Fryslân rijk is.

De afgelopen vier jaar hebben de molenaars van Molenstichting Nijefurd op de laatste zondag van november een molendag georganiseerd op de molens in de gemeente Nijefurd. Gezien het aantal bezoekers is deze dag een succes. Per 1 januari maakt Nijefurd onderdeel uit van Súdwest-Fryslân. De molenaars in de gemeente hebben besloten om de Nijefurder Moundersdei om te zetten in Moledei Súdwest-Fryslân.

De deelnemende molens zijn:
Poldermolen Lonjé Bolsward
Windmotor Bolsward
Alvyapoldermolen Burgwerd
Poldermolen Cornwerdermole Cornwerd
Windmotor Hartwerd
Poldermolen De Snip it Heidenskip
Tjasker it Heidenskip
Windmotor It Skar it Heidenskip
Poldermolen De Eendracht Kimswerd
Korenmolen De Vlijt Koudum
Windmotor Jan Broerskanaal Molkwerum
Poldermolen Spinnekopmole Nijhuizum
Spinnekopmole Doris Mooltsje Oudega
Poldermolen Babuurstermole Tjerkwerd
Windmotor Jousterp Tjerkwerd
Koren- en pelmolen De Onderneming Witmarsum
Poldermolen Nylânnermole Workum
Poldermolen Ybema's Mole Workum
Houtzaagmolen De Rat IJlst
Spinnekopmole Terpensmole IJlst