Gemeente Nieuwegein

donderdag, 24 november 2011

Eindelijk gloort er hoop voor het voormalige café De Hoop aan de Dorpsstraat 44. Ongeveer een half jaar geleden heeft vastgoedontwikkelaar Mooigoed Samenstellers BV de restanten van het pand overgenomen met inbegrip van de bouwvergunning voor de herbouw. Na de overname heeft het gerenommeerde restauratiebedrijf Woudenberg de opdracht gekregen de gevel te restaureren.

De gevel wordt gedemonteerd en na reparatie en reproductie van kapotte delen herbouwd. Onderzoek door Woudenberg heeft namelijk uitgewezen dat restauratie ter plaatse niet mogelijk is. Door de brand zijn de cementlagen in grote delen van de gevel geheel verpulverd. Met restauratie ter plaatse zou er alleen opnieuw kunnen worden gevoegd omdat de binnenkant van de cementlagen niet kan worden bereikt. De binnenkant van deze lagen zou zonder voorafgaande demontage poeder blijven.

Oplettende passanten en omwonenden hebben al gezien dat de houten platen voor de gevel zijn verwijderd en er kortstondig een steiger heeft gestaan. Op vrijdag 25 november wordt de steiger van bouwbedrijf Woudenberg geplaatst. Het bedrijf zal op die dag met de voorbereidende werkzaamheden starten zoals het veiligstellen van de monumentale onderdelen. Daarna zal Mooigoed Samenstellers BV een doek laten plaatsen in het gat. Het streven is om dit op `Vreeswijk bij Kaarslicht' gerealiseerd te hebben. Achter het doek zal vervolgens een nieuw gebouw worden opgetrokken waarin de ontwikkelaar een `bed and breakfast' met bistro en een bovenwoning wil realiseren. Als sluitstuk van het werk zal de gerestaureerde gevel over ongeveer een jaar worden teruggeplaatst.