Democracy Ribbons 2011 voor jongeren Tahrir-plein

Persbericht van ProDemos

Vandaag, vrijdag 25 november, worden voor het derde achtereenvolgende jaar de Democracy Ribbons uitgereikt. Dit als eerbetoon aan personen of organisaties die zich op een bijzondere wijze inzetten voor de democratie. De uitreiking vindt plaats om 17.15 uur tijdens Digital Democracy 2020 in de Waag Society op de Nieuwmarkt in Amsterdam. De drie winnaars krijgen de onderscheiding uit handen van jurylid, tevens winnaar van Democracy Ribbons 2010, Mercedes Zandwijken.

Via de website www.dagvandedemocratie.eu kon het publiek kandidaten voordragen in drie categorieën: internationaal, digitaal en nationaal. De jury, bestaande uit de winnaars van vorig jaar Yael Patir en Nancy Sadiq van het Palestinian-Israeli Peace NGO Forum, Lot Feijen van Lijst 0 en Mercedes Zandwijken voor haar Denktanks Sociale Cohesie in de buurt heeft de genomineerden afgewogen. Dit alles onder voorzitterschap van de heer Wim Deetman. Gezocht is naar kandidaten die zich bijzonder voor de democratie ingezet hebben, bruggen hebben geslagen, nieuwe wegen hebben bewandeld ten behoeve van democratie en onbaatzuchtig energie steken in het verbeteren van de maatschappij, niet alleen voor henzelf maar ook voor anderen om hen heen.

In de categorie internationaal waren er nominaties uit verschillende delen van de wereld: Mali, Ghana, Tunesië. Met overtuiging gaat de Democracy Ribbon internationaal dit jaar naar de jeugd van het Tahrir-plein. De jury meent dat de jongeren deze onderscheiding verdienen vanwege hun volharding en hun geloof in vrijheid. Zij hebben bijgedragen aan een wereldwijde verandering in het denken over democratie. Zij verdienen aandacht en blijven ondersteuning nodig hebben voor de wederopbouw van hun land. De Democracy Ribbon internationaal zal worden uitgereikt aan Ahmed Maher. Hij speelt een leidende rol in de 6 April Beweging, een van de belangrijkste organisatoren van de Egyptische volksprotesten op het Tahrir-plein.

In de categorie digitaal komt de winnaar eveneens uit Egypte: Sandmonkey, oftewel Mahmoud Salem. Sociale media hebben een hele belangrijke rol gespeeld in de revolutie op en rondom het Tahrir-plein. Sandmonkey's blog bereikte en bereikt nog steeds veel mensen en was duidelijk van betekenis in het richting geven aan de ontwikkelingen in Egypte. Al sinds 2005 bericht hij over samenkomsten van demonstranten. Hij heeft zijn digitale middelen ingezet om mensen aan te moedigen om mee te doen.

In de categorie nationaal is als winnaar aangewezen Raja Felgata, een vrouw die zich al jarenlang inzet voor de positie van de gekleurde vrouw in Nederland. Raja was de eerste nieuwslezeres van Marokkaanse achtergrond op AT5. Zij stuitte ook op barrières, net als vele anderen. Haar ervaring benut zij om aandacht te vragen voor de geweldige kracht in netwerken van vrouwen met 'kleur en diversiteit'. Zij stelde een lijst met 101 belangrijke kleurrijke vrouwen in Nederland samen, als pendant van de bekende lijst van de meest machtige vrouwen van Nederland van het maandblad Opzij. Raja is door haar continue inzet voor een kleurrijker Nederland een inspiratie voor velen.

De Democracy Ribbons zijn een initiatief van het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie, het Netwerk Democratie, het European Partnership for Democracy en ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat.

*




Razende Robot Reporter