Gemeente Almere

Meidenvenijn

24-11-2011

Boek overhandigd aan wethouder Peeters

Er zijn misschien veel boeken met deze titel, maar in dit boek heeft de schrijver Gerard Weide, Directeur Instituut voor Kanjertrainingen, opgeschreven wat hij en zijn collega's in de afgelopen jaren zijn tegengekomen. Meisjesruzie in de klas en de omgeving er omheen is in feite soms groter.

In het boek beschrijven ze dat je "kleine meisjes" hebt en "grote meisjes". De grote meisjes zijn moeders die behoorlijk venijnig en vals kunnen zijn. Vaak zijn de moeder nog op school om verhaal te halen, terwijl de dochters allang weer leuk met elkaar spelen. Deze vorm van meidenvenijn koppelen ze aan de mentaliteit van de "straatcultuur". Op deze cultuur is het onderwijs niet bedacht.
Veel vragen worden gesteld bij de kwaliteit van het onderwijs. De oplossing wordt gezocht in het verbeteren van de lesmethode en het verhogen van de kwaliteit van de leerkracht. Volgens Weide hebben echter veel leerkrachten geen antwoord op de mentaliteit van de straatcultuur (waar meidenvenijn een onderdeel van is). "Sterker nog, veel leerkrachten sluiten aan op die mentaliteit". In het boek wordt ook inzicht gegeven in het lesmateriaal dat is ontwikkeld voor de aanpak om ruzies te verhelpen en te voorkomen.