Nieuw-Vlaamse Alliantie




In PS-land is fraudeur koning

klok 24 november 2011

"In PS-land is de fradeur koning!" Met die woorden pakte Kamerlid Nadia Sminate vanmiddag tijdens het vragenuurtje minister van Sociale Zaken Onkelinx hard aan. Sminate heeft twee instructienota's van het RIZIV in haar bezit, waaruit blijkt dat de minister elke vorm van effectieve controle op mensen die uitkeringsgerechtigd zijn, onmogelijk maakt. Sminate: "Het beleid van Onkelinx is puur en plat cliëntelisme."

Aanleiding zijn dus twee opmerkelijke instructienota's van het RIZIV waarmee de effectieve controle op meer dan 500.000 uitkeringsgerechtigden compleet wordt uitgehold. Sminate: "Officieel verkondigen Di Rupo en Onkelinx dat er 2 miljard zal gevonden worden in de strijd tegen de sociale fraude en vorige week nog stelde de administrateur-generaal van het RIZIV dat er een verscherping van de controles in ziekteverzekering komt. In de praktijk zien we nu weer eens dat er van een echte aanpak van de sociale fraude niets in huis komt."

In een eerste instructienota verbiedt het RIZIV de controleurs om tot schorsing over te gaan. Dit gaat regelrecht in tegen de wet die voorschrijft dat "de toekenning van de uitkeringen wordt geschorst zolang de gerechtigde niet voldoet aan de controleverplichtingen die hem door iedere controleur die volgens de wet bevoegd is, worden opgelegd."

Sminate: "Een controleur heeft nu geen enkel drukkingsmiddel meer: iemand die niet reageert op een oproep, mag niet meer geschorst worden van het RIZIV! Dat is een pure schande."

Bedreigingen

Nadat de pers deze nota had opgepikt volgde een tweede instructie. Daarin werden de controleurs geïntimideerd door hun directie, die dreigde met zware straffen. Om de klokkenluiders te ontmaskeren werden ze daarnaast individueel op de rooster gelegd door hun chef.

Zelfbediening

Sminate: "Voor mij is het duidelijk dat de verklaringen van de minister in schril contrast staan met de realiteit. Haar beleid ondermijnt onze sociale zekerheid. De combinatie van weinig of geen controle en de afwezigheid van elke druk op de uitkeringsgerechtigde om het werk te hervatten, creëert een afhankelijkheidscultuur en is een zegen voor eenieder die wenst te profiteren. Dit is je reinste zelfbediening van Onkelinx naar haar kiezers toe." Auteur(s): Nadia Sminate, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie.nijs@n-va.be