Universiteit Nyenrode

Prinses Máxima bij Nyenrode geëerd met Postma-prijs 2011

Thursday, November 24, 2011
Persbericht

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden is bij de Nyenrode Business Universiteit geëerd met de Postma-prijs 2011. Zij ontving deze uit handen van rector magnificus prof. dr. Maurits van Rooijen. De prijs is ingesteld vanwege het 65-jarig jubileum van Nyenrode. Hij wordt uitgereikt aan personen die een buitengewone maatschappelijke prestatie hebben geleverd rond Leadership, Entrepreneurship en/ of Stewardship. De leidende thema's bij de Nyenrode Business Universiteit.

De Jury prijst Prinses Máxima om de invulling van haar sterke voorbeeldfunctie. Zij draagt in woord en daad uit dat uitmuntend leiderschap en ondernemerschap alleen kan worden bereikt door een bewuste en consistente promotie van de noodzaak van stewardship. Als voorbeeld wordt in het juryrapport onder meer haar werk rond `global citizenship' geroemd. De jury noemt dit exceptioneel.

De Jury prijst de jarenlange inzet van Prinses Máxima in binnen- en buitenland voor het vergroten van toegang tot financiële diensten en bevorderen van financiële vaardigheden. De Prinses is Speciale Pleitbezorger voor 'Inclusive Finance for Development' van Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon en erevoorzitter van het G20 'Global Partnership for Financial Inclusion'. Prinses Máxima was in 2005 lid van de VN-Adviesgroep voor het Internationale Jaar van het Microkrediet en van 2006-2009 lid van de VN-adviesgroep voor een Toegankelijke Financiële Sector. Prinses Máxima bevordert, als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering, ondernemerschap door te adviseren over coaching en het verstrekken van kleine leningen aan startende en bestaande ondernemers in Nederland. Prinses Máxima is tevens erevoorzitter van het platform Wijzer in geldzaken, waarin ze aandacht vraagt voor het belang van financiële educatie voor jongeren en het verstandig omgaan met geld.

De Postma Prijs 2011 bestaat uit een sculptuur van beeldend kunstenaar Pieter Kortekaas. Deze verbeeldt het Egyptische Djed-teken, symbool voor stabiliteit en duurzaamheid in de samenleving.

De prijs werd uitgereikt tijdens de conferentie `Sustainability in the Financial Sector. Are we ready now?' Prinses Máxima sprak daar over Financial Inclusion als weg naar duurzame ontwikkeling. Naast de Prinses spraken Alexander Rinnooy Kan en Rob Lake over opties om duurzaamheid in de financiële sector te waarborgen.

Jacques Postma
De Postma Prijs is vernoemd naar voormalig rector en voorzitter van het College van Bestuur dr. E.B.J. (Jacques) Postma (1913-1997). Postma was rector van 1950 tot 1980. Vanaf de jaren `70 was hij ook voorzitter van het CvB. ` Hij heeft in die periode Nyenrode groot gemaakt', is de algemene opvatting van betrokkenen destijds. Onder de leiding van Postma kwamen onder meer tal van uitwisselingsprogramma's met buitenlandse universiteiten tot stand en verwierf Nyenrode haar universitaire status.

Einde bericht


---------------
Noot voor de redactie,