Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Dvd Op eigen kracht nu beschikbaar

Hoe zorg je ervoor dat je kinderen op eigen kracht doorkunnen als zij volwassen worden? Hoe leer je als ouder los te laten wanneer je kind een spierziekte heeft en extra aandacht vraagt? Hoe kunnen hulpverleners ouders hierbij ondersteunen? Deze vragen stonden centraal tijdens het VSN-symposium voor hulpverleners Op eigen kracht op donderdag 17 november.

Op eigen Kracht Kinderen met een spierziekte willen gewoon zijn en zelfstandig worden als ieder ander kind. Ze willen lol maken met vrienden, hun eigen beslissingen nemen en later misschien danseres of brandweerman worden.

Je kind zo gewoon mogelijk laten opgroeien klinkt misschien eenvoudig, maar dat is het zeker niet. Tijdens het symposium hebben hulpverleners uit de revalidatie workshops en lezingen gevolgd over de rol die de revalidatie heeft bij de ondersteuning van ouders en kinderen bij het opgroeien naar zelfstandigheid. Het symposium werd georganiseerd vanuit het VSN-project Spreekkamer van de toekomst.

Dvd voor ouders
Tijdens het symposium was onder andere de première van de dvd Op eigen kracht, bedoeld voor ouders van een kind met een spierziekte. Roel, Lotte, Eva, Jeroen, Dinand, Rivka en Marius en hun ouders laten in zeven verschillende films zien dat bepaalde keuzes je kind kunnen helpen om op te groeien tot een zelfstandig persoon. Zo is Roel al van jongs af aan gewend aan hulp van andere mensen dan zijn ouders, gaat Dinand één dag in de week naar een reguliere school om vriendjes te krijgen in de buurt en kan Eva met haar driewielscooter op pad met vriendinnen. De gezinnen in de films zijn geen voorbeelden van hoe het zou móeten. Zij zijn zichzelf en vertellen hun eigen, unieke verhaal. Zij kunnen voor andere ouders herkenbaar en inspirerend zijn. Revalidatieartsen en andere hulpverleners uit de revalidatiecentra waren na afloop van de première erg enthousiast en namen stapels dvd´s mee om uit te delen aan jonge gezinnen met een kind met een spierziekte.

Tips voor en door ouders
Bij de dvd is een boekje gevoegd met adviezen, tips en links van ouders van kinderen met een spierziekte. Het boekje geeft naast de films meer praktische informatie over de verschillende onderwerpen.

Bestellen
U kunt de dvd bestellen via de VSN-webwinkel. VSN-leden betalen alleen de verzend- en handelingskosten.
25 november 2011