Academisch ziekenhuis Maastricht

Expositie 'De bibliotheek van Vrijthoff' Publicatiedatum: 25-11-2011 Bron: SdC Auteur: SdC Datum: 25-11-2011

Van 21 november 2011 tot en met 31 maart 2012 toont het Maastricht UMC+ de expositie 'De bibliotheek van Vrijthoff' met boeken uit de Jezuïetencollectie; een expositie rond de reconstructie van de bibliotheek van Johannes Bernardus Vrijthoff (1722-1793), hoogleraar anatomie en chirurgie aan de Illustre School in Maastricht, én hoofd van het militaire hospitaal.

De expositie werd samengesteld uit boeken van de Jezuïetencollectie van de Universiteitsbibliotheek Maastricht en uit de collectie van de Stadsbibliotheek Maastricht.

Intellectuele leven van Maastricht In 1805 werd de bibliotheek van professor Vrijthoff publiekelijk verkocht. De catalogus vermeldt ruim 920 boeken op medisch, theologisch, historisch, literair en geografisch gebied. Om meerdere redenen is het een interessante bibliotheek. Ze biedt een inkijkje in het intellectuele leven van het Maastricht in de tweede helft van de achttiende eeuw, laat zien hoe breed de mentale horizon was van deze medicinae doctor en werpt licht op het schitterende academische, en breder culturele erfgoed, waarover de Stadsbibliotheek en de Universiteit Maastricht beschikken.

Ongekende rijkdom Dit erfgoed is van een (haast) ongekende rijkdom. Alleen al de herontdekking van de zeldzame en mooie tweede druk van de beroemde anatomieatlas (1555) van Andreas Vesalius, de prachtige kruidenboeken van de Antwerpse hoogleraar Rembertus Dodonaeus en de uitgave van de Pampiere Wereld van Jan Hermansz. Krul illustreren de noodzaak om dit erfgoed bij een breder publiek onder de aandacht te brengen. Bij deze expositie is een thematische keuze gemaakt, waarbij de nadruk is gelegd op het medische deel van de bibliotheek.

Samenwerking De expositie kwam tot stand dankzij samenwerking tussen de Kunst- en Erfgoedcommissie van de Universiteit Maastricht, de Stadsbibliotheek Centre Céramique, de Universiteitsbibliotheek Maastricht en het Maastricht Universitair Medisch Centrum+.

Locatie: Maastricht UMC+ Looprug naar de Van Kleeftoren. Dit is de verbindingsgang naar het bestuursgebouw van het academisch ziekenhuis, te bereiken vanuit de centrale hal van het azM via de gang naar het dr. Tansgebouw. Het adres is Debeyelaan 15. De expositie is vrij toegankelijk tijdens kantooruren.

Bijbehorende publicatie Ter gelegenheid van deze expositie is er een brochure over verschenen van de hadn van Harry Hillen en Annemieke Klijn - De bibliotheek van Vrijthoff (1722-1793). Boekenschat van een hoogleraar geneeskunde aan de Illustre School te Maastricht. (Maastricht, 2011).