CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Fatah en Hamas, "Er zijn geen verschillen tussen ons meer"

do 24-11-2011

Donderdag 24 november ontmoetten Hamas leider Mashaal en Palestijnse president Abbas elkaar in Cairo, om hun verzoening verder te bespreken. Volgens Abbas zijn de meningsverschillen opgelost en zitten de twee partijen nu geheel op één lijn en ook Mashaal zei dat ze een nieuwe pagina hebben omgeslagen over "alles met betrekking tot de Palestijnse natie".

John Gatt-Rutter, vertegenwoordiger van de EU voor de Westoever, Gazastrook en UNRWA zei eerder op donderdag dat als Hamas en Fatah zich verzoenen zonder dat Hamas Israel erkent, dit grote gevolgen zal hebben voor de politieke en economische samenwerking tussen de PA en de EU. Gatt-Rutter zei dat de EU de samenwerking alleen zou voortzetten als Hamas zijn positie over Israel aanpast.

"Hamas zal zijn houding ten opzichte van Israel niet veranderen: het blijft onze vijand," zei Salah Bardaweel, een Hamas functionaris. "Hamas zal Israel niet erkennen en zal zijn principes niet opgeven."

Gatt-Ruttner kreeg bijval van de EU ambassadeur in Israel, Andrew Standley, die ook herhaalde dat de EU positie ten aanzien van Hamas onveranderd is. De EU zal niet met Hamas gaan praten totdat het Israel erkent, terrorisme afzweert en eerdere verdragen tussen Israel en de Palestijnse Autoriteit accepteert.

Tegelijkertijd zijn er genoeg mensen die denken dat de besprekingen niet veel uit zullen halen. Mahmoud Zahar, een ander hooggeplaatste Hamas functionaris zei dat afgaand op zijn ervaring met Abbas het "een fout zou zijn om optimistisch te zijn."

Er wordt verwacht dat de twee partijen elkaar weer ontmoeten op 15 december en dat zij dan een verkiezingsdatum zullen vaststellen. Abbas' mandaat als president liep al in januari 2009 af.