Politie Twente

A1 hele ochtend afgesloten door ongeval De Lutte

Een vrachtwagen reed door onbekende oorzaak door de vangrail op de A1. In verband met de bijbehorende werkzaamheden is de weg zeker tot begin van de middag afgesloten.

Op vrijdag 25 november 2011 om 4.57 uur kwam er melding bij de politie Twente binnen over een ongeval op de A1 ter hoogte van hectometerpaal 174.0 in De Lutte. De politieagenten troffen een gekantelde vrachtwagen aan die dwars over de middenvangrail lag. Omdat het nog onduidelijk was welke lading de vrachtwagen vervoerde werd door de hulpverlenende diensten rekening gehouden met de wijze waarop het voertuig werd benaderd en hulp werd verleend. De vrachtwagen was niet voorzien van zichtbare gevaaraanduidingen over eventuele gevaarlijke stoffen aan boord.

Het overige wegverkeer werd onmiddellijk in beide richtingen, zowel naar Duitsland als naar Amsterdam, stil gezet en omgeleid. De chauffeur van de Nederlandse vrachtwagen, een 39-jarige man uit Schuttorf (Duitsland) is met onderkoeling verschijnselen overgebracht naar het ziekenhuis alwaar hij verder wordt onderzocht en behandeld. De toedracht van de aanrijding wordt door de verkeersongevallenanalist van Politie Twente onderzocht. Verder wordt onderzocht of de lading en bijbehorende papieren in orde zijn.

In de lading van de vrachtwagen zaten onder andere 10 vaten met een voor het milieu gevaarlijke stof. Eén vat was beschadigd geraakt en is door de brandweer geïsoleerd opgeruimd. Na onderzoek bleek het te gaan om additieven voor dieselbrandstof. Dit kan een irriterende en bijtende reactie geven bij aanraking. Er is geen gevaar geweest voor de omgeving wat betreft verdamping of ontploffing. Gezien de verkeerssituatie en deze gevaarlijke stoffen werd door de hulpverlening opgeschaald waardoor er veel instanties aanwezig waren om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. (O.a. gemeente, brandweer, ambulance, politie, Rijkswaterstaat, bergbedrijf etc. )

Rijkswaterstaat is samen met de brandweer nog zeker tot begin van de middag bezig om, op een veilige manier, de lading op te ruimen en de vrachtwagen te bergen. Hierdoor zijn beide rijbanen, zowel naar als van Duitsland, afgesloten en wordt het verkeer omgeleid.

Drie bestuurders die de afzetting van de politie negeerden en toch de A1 op reden zijn hiervoor bekeurd.

(2011111833)