Buma/Stemra


Buma/Stemra
Downloadverbod noodzakelijk in
belang van componisten en tekstschrijvers

Hoofddorp, 24 november 2011 Buma/Stemra is voorstander van het downloadverbod zoals staatssecretaris Teeven dit heeft voorgesteld. Door het downloadverbod wordt het voor de rechter mogelijk om sites die muziek aanbieden zonder dat de componisten en tekstschrijvers hier een eerlijke vergoeding voor krijgen uit de lucht te halen. Volgens de auteursrechtenorganisatie is het goed dat er "eindelijk wordt ingegrepen". Je kunt volgens Buma/Stemra als land niet blijven toestaan dat 90 procent van de muziek op internet in Nederland illegaal gedownload wordt. "De maker van het liedje ontvangt hiervoor niets, terwijl oprichters van sites als The Pirate Bay miljoenen verdienen."

Illegaal downloaden is niet nodig. Er zijn genoeg alternatieven voor handen waar de consument makkelijk en betaalbaar legaal muziek kan beluisteren. Buma/Stemra heeft in Nederland overeenkomsten met zo'n 50 aanbieders. Bekende voorbeelden hiervan zijn Itunes, Spotify en Youtube. Deze platforms moeten nu concurreren met illegale aanbieders die gewoon hun gang kunnen gaan en muziek gratis aanbieden. Directievoorzitter Hein van der Ree van Buma/Stemra: ,, Concurreren met gratis is onmogelijk."

Buma/Stemra is dan ook vol onbegrip over het de oproep van de Consumentenbond, NTB en FNV Kiem aan de Tweede Kamer om het downloadverbod niet te steunen omdat dit " niet in het belang van de consument zou zijn". Van der Ree:"Dan kunnen ze net zo goed roepen dat het betalen voor boodschappen bij de supermarkt niet in het belang van de consument is. Het belangrijkste is dat het niet zomaar mogelijk moet zijn om muziek te downloaden zonder dat de maker hier een eerlijke vergoeding voor krijgt. Dit noemen we overal stelen, behalve bij het downloaden van muziek."

Het vergoedingstelsel dat NTB/FNV/KIEM wel voorstelt moet gehandhaafd worden bij consument, en dat wil Buma/Stemra nu juist voorkomen door te handhaven bij de tussenpersoon, de âhelerâ . Het allerergste van dit voorstel van NTB/FNV/KIEM is dat dit sites zoals The Pirate Bay vrij baan zou geven om onbelemmerd verder te gaan met het aanbieden van hun diensten en heel veel geld te verdienen zonder dat auteurs artiesten er een cent van zien.

Nederland is koploper in illegale online-verspreiding van muziek. Het marktaandeel bedraagt meer dan 90%! Via sites als onder meer The Pirate Bay downloaden consumenten op grote schaal gratis muziek.

Het marktaandeel van de legale verspreiding van muziek via internet bedraagt een schamele 6%. Nederland is daarmee hekkensluiter in Europa en steekt ook schril af bij de VS, waar de legale online markt 43% bedraagt.

Het gevolg hiervan is dat componisten en tekstschrijvers die met hun creatieve product aan het begin van de keten staan, de vergoeding mislopen waar ze recht op hebben. Als belangenbehartiger van 21000 auteurs en muziekuitgevers vindt Buma/Stemra dat een eind moet komen aan deze oneerlijke praktijk. Ze roept de politiek dan ook met klem op de illegale verspreiding van muziek via internet een halt toe te roepen.

Buma/Stemra wil dat het downloaden uit illegale bron wordt aangepakt. De ons omringende landen zoals Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Denemarken hebben daartoe de afgelopen jaren al een downloadverbod ingevoerd. Nederland mag niet langer achterblijven.

Buma/Stemra is dan ook verheugd dat staatssecretaris Teeven werkt aan een downloadverbod, dat het mogelijk maakt illegale websites te blokkeren, zodat deze toegangelijk zijn voor de consument. Deze sites zijn namelijk de digitale âhelersâ.

Als deze illegale websites op last van de rechter door de ISPâs worden geblokkeerd, ontstaat ook in Nederland een groeiende legale online-markt voor muziek.